Jankay eddig nem látott munkáit mutatja be a Munkácsy Mihály Múzeum tárlata

2023. december 7. 11:45 | Csiffáry Zsuzsanna

Szerdán nyílt meg  az „Egy csabai az őrült évek Párizsában – Jankay Tibor" című kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum Rell Lajos termében. A tárlaton a művész nagyközönség által eddig nem látott munkáit is bemutatták.

A megnyitó rendezvény házigazdája, dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója volt. A megjelenteket Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke köszöntötte.  

A tárlat kurátora és látványtervezője, Gyarmati Gabriella művészettörténész ismertette, hogy a kiállításon Jankay mintegy három tucat alkotását mutatják be. 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A kiállítást dr. Basics Beatrix művészettörténész, szerkesztő, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem professzora nyitotta meg aki kihangsúlyozta, hogy a közönség számára ezidáig ismeretlen anyagot láthatnak majd az érdeklődők. 

– Abszolút új oldalát ismerhetjük meg az alkotónak, akinek a párizsi korszakát még nem mutatták be, én sem láttam ezeket a műveket tőle. Elsősorban a korai szénrajzait ismertem tőle, utána a késői nyolcvanas évekbeli amerikai munkáját, így különösen nagy élmény volt látni a most kiállított darabokat. A tárlat valóban visszaadja az őrült évek Párizsát, az 1920-as években szinte minden magyar művész kirajzott Párizsba. Aki tehette, ott élt huzamosabb ideig, de volt aki akár éhezés árán utazott ki. Ennek oka a város vonzereje, művészeti közege, az avantgard irányzatok jelenléte volt – fogalmazott a művészettörténész. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Hozzátette, hogy az irányzatok és a művészek jelenléte, csoportosulásai alkotta meg a párizsi iskolát az úgynevezett École de Paris-t, amely nem hiába vonzotta és inspirálta Jankay Tibort.  

A megnyitón közreműködött Karkus Tamás tangóharmonika művész közreműködött. 

A kiállítást június 30-ig lehet megtekinteni az intézmény Rell Lajos termében. 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

További programok »

Kultúra

FEL