Méltó környezetben a hagyaték: Új Jankay és Tevan kiállítás a múzeumban

2019. május 24. 15:22 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeumban csütörtökön délután nyíltak meg a Történetek ceruzától ecsetig – Jankay Tibor művészete és A Tevan nyomda és művészeti öröksége című új, állandó kiállítások.

Tímár Ella, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnöke elmondta, hogy múzeum bővítése és felújítása miatt mint egy másfél évig nem láthatta a nézőközönség Jankay Tibor alkotásait és gyűjteményét. Kiemelte: nagy öröm, hogy most ismét mindezt a nézőközönség elé tárhatják. A közalapítvány elnöke megjegyezte azt is, hogy bár Békéscsaba Munkácsy városa, amelyre méltán vagyunk büszkék, Munkácsy Mihály életét és munkásságát máshol is részben nyomon követhetjük, ám Jankay Tiborét, csak Békéscsabán, abban a városban, amelyre műveit is hagyta.

Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze beszélt arról, hogy Jankay Tibor fiatal korában, az 1920-as, 30-as években benne volt az országos művészeti életben. Tagja volt Képzőművészek Új Társaságának, amely az akkori legmodernebb alkotókat tömörítette. Mint mondta, talán azért kevésbé ismert itthon, mert 1948-ban elköltözött Amerikába, ott telepedett le.

 

Bellák Gábor (fotó: Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány/ Szegedi Sándor)

 

– Jankaynak talán a késői, a nyolcvanas, kilencvenes években készült képei a leglátványosabbak, és ezek a legnagyobb méretűek is, akkor gyakran másfél-kétméteres vásznakra dolgozott. Úgy tervezte, hogy száz évig fog élni – 95 év adatott meg neki. Hosszú életre is rendezkedett be, rengeteg anyagot, festéket vásárolt. Amikor 24 évvel ezelőtt a hagyatékát kezdtük feldolgozni, ezekből is hatalmas mennyiséget találtunk – árulta el Bellák Gábor.

Jankay nemcsak festő, hanem gyűjtő is volt. Amerikában vásárokon, régiségkereskedésekben vett afrikai, indiai, óceániai tárgyakat, gyakorlatilag egy etnográfiai gyűjteményt hozott létre. Gyakran ezek a darabok is visszaköszönnek a festészetében, vagy azokban a szobrokban, amelyeket készített.

A mostani kiállítást Ván Hajnalka rendezte, aki a múzeumban a Jankay hagyaték felelőse. Érdekes válogatást állított össze, az azonos témakörök, motívumok szerint rendezte a kiállítást. Jankay egész életében vissza-visszatért bizonyos motívumokhoz, sokszor ahhoz, amit még itt talált meg, Békéscsabán. Mondhatni: Jankay az élete végéig békéscsabai festő maradt, a kiállítás pedig szépen mutatja meg, hogy az életműnek megvannak az örök témái.

 

Fotó: behir.hu/ Tóth Áron

 

– A Jankay kiállítás címe: Történetek ceruzától ecsetig. Blokkokat állítottam össze, amelyek egy grafikai munkával indulnak, majd festészetbe torkollnak pár darabos egységekben. Jankay munkamódszerét szerettem volna bemutatni, azt, ahogyan viszonyult hosszú alkotói munkássága során a kezdeti vázlataihoz – tudtuk meg Ván Hajnalkától.

Korábban a Kolozsváry–Tevan anyag is egy képző- és iparművészeti tárlat volt, most viszont – kiegészülve a Tevan Alapítvány adományával – már egy nyomdatörténeti, helytörténeti kiállítás is. Az új állandó kiállítással egyidőben egy kiadvány is készült.

 

Fotó: behir.hu/ Tóth Áron

 

– Amióta a múzeumhoz kerültünk, Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény néven emlegetnek minket. A múzeumon belül ez egy egységet képez. Az új állandó kiállításra elkészítettük a kötetet, ami bemutatja ezt a három egységet. Tehát van egy Jankay, egy Tevan, és egy Kolozsváry rész benne, azon belül pedig kronológiában az alkotók, és kiemelve a csabai vonatkozások – jegyezte meg Ván Hajnalka.

A tárlatok hétfő kivételével naponta 10-18 óráig tekinthetők meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.

 

 

 

További programok »

Kultúra

Jótékonysági néptáncgála a Jókai színházban

A békéscsabai Folk & Roll néptáncegyüttes szervezésében jótékonysági gálaestet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen számos Békés megyei néptánccsoport lépett fel, az est bevételének egy részét pedig a Hatvanezer Fa Egyesület támogatására ajánlották fel.
2020. február 18. 13:18
FEL