Mesélő múzeum: Hogyan lett a Jankay Galériából JKT Gyűjtemény?

2018. október 14. 14:51 | behir

A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria 2003. október 10-én a Csaba Center harmadik emeletén nyílt meg. Ez egy hatalmas mérföldkő volt a művész életművét, hagyatékát tekintve, illetve fontos városunk képzőművészeti életében. Ugyanis azon túl, hogy a múzeum mellett a városvezetés elindított egy önálló kulturális intézményt, a kortárs képzőművészeinknek is kiállítási lehetőséget biztosított.

A Jankay Galéria – bár nem ez volt a hivatalos neve, de így hivatkoztak rá a művészek, publikációk – 2006-ban vált muzeális intézménnyé és akkortól indult be a szakmai munka. Hosszú éveken át tartott a leltározás, ám Jankay Tibor végig „képes volt” a meglepetésre, mert a számszerűsítés során – előre véve a plasztikákat és festményeket, haladva a kész művek felől a vázlatok felé – mindig újabb és újabb kincsekkel ajándékozott meg, ahogy a sodró erejű darabok vagy éppen lágy kompozíciók, bájos portrék, hangulatos vagy nosztalgiát ígérő városképek kerültek elő.

Egy ilyen – körülbelül az ötezredik beleltározott tétel – az itt látható csabai körgátról szemlélt, és minden békéscsabai szívét megdobogtató, a három templom tornyait megörökítő tájképvázlat. Az 1938-ban készült grafika Jankaynak abból a korszakából való, mikor a fiatal művész, megjárva több tanulmányút után Európát, idejének java részét itthon, szeretett városában töltötte. A könnyed és mégis határozott vonalakkal, szénnel megrajzolt, kissé felülről szemlélt utcaképen a távolban feltűnik a korabeli Rosenthal malom, középtájon egy jellegzetes podsztyenás homlokzatú ház, és az elmaradhatatlan, társalgó városlakók, melegséget adva a valószínűleg téli tájnak.

A Jankay Galéria 2013 októberében, tíz évvel a megnyitása után a Munkácsy Mihály Múzeumba olvadt. A múzeumi állandó kiállításban –  Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény néven – nemcsak Jankay Tibor művészete, de – kibővülve kortársaival és barátaival – azok munkái is megtekinthetővé váltak. A következő válogatása 2019-ben várja újra látogatóit.

Ván Hajnalka, művészettörténész

További programok »

FEL