Ízek, formák és különlegességek - díjazták a Tortamustra alkotásait

2017. október 7. 19:05 | Szabó Rita

Édes, krémes és még látványos is – ezen a hétvégén minden a süteményekről, azon belül is leginkább a tortákról szólt és szól Békéscsabán. Tortamustra 2017 címmel ugyanis pályázatot hirdetett a Munkácsy Mihály Múzeum profi és amatőr cukrászok számára, akik szép számmal be is mutatják tortakülönlegességeiket szombaton és vasárnap.

Három kategóriában összesen 60 nevezés érkezett idén a Tortamustrára. A dizájntorták között számos látványos alkotás készült a versenyre, ház, cipő és tündér tortával is készültek az alkotók, de az amatőr kategória nyertese egy kézzel festett torta lett.

Dudás Barbara cukrász tanuló elmondta, hogy tortáját kézzel, ecsettel készítette ételfesték segítségével.

- Azért készítettem Avatar témában a tortát, mert ez a kedvenc filmem, és úgy gondoltam, hogy ez tortára festve nagyon látványos lesz, szépen fog mutatni.

A 2015-ben indult versenyre profi és amatőr cukrászok jelentkezhettek. Minden évben van egy adott témakör, ami alapján várják a beérkezett munkákat.

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójától Ando Györgytől  megtudtuk, ebben az évben az innováció volt a téma, az új ízek formák és technológiák a torta világában.

Míg a dizájn kategória leginkább a szemet gyönyörködtette, addig az íz kategóriában az ízlelőbimbóké volt a főszerep. Ebben a kategóriában 33 nevezés érkezett. A zsűri több szempontot is figyelembe vett a bírálat során.

Figyelték azt, hogy mennyire tudnak a cukrászok elrugaszkodni a mindennapi élettől és hogyan jelenítik meg az új elemeket, új alapanyagokat, új technológiákat, valamint milyen az összhatás - emelte ki Prohászka Béla a zsűri elnöke.

A zsűri tagjai hangsúlyozták: az ízekben és formákban is fellelhető volt az innováció. Az íz kategóriában idén a máké volt a főszerep viszont a verseny egyik különlegessége a bazsalikomos sütemény volt. A héttagú zsűri több kategóriában is különdíjat hirdetett a Tortamustrán. Többek közt díjazták Békéscsaba és a közönség kedvencét is.

A Tortamustra vasárnap 10-18 óráig várja még az érdeklődőket a Munkácsy Mihály Múzeumban.

 

 

 

További programok »

Kultúra

Ötödik alkalommal rendezték meg a Csabagyöngye Közösségi Gálát

A Csabagyöngye Kulturális Központ ötödik alkalommal rendezte meg közösségi gáláját. Az intézmény vezetése az intézményben kimagasló tevékenységet végző, az intézményt segítő személyeket, közösségeket, szervezeteket díjazta. A Csabagyöngye Kulturális Központ 2015-ben alapította a kitüntető díjakat.
2020. január 23. 21:23
FEL