Isten a lágerben - Békéscsabán is bemutatták Visky András nagy sikerű regényét

2023. január 31. 15:39 | D. Nagy Bence

A Munkácsy Mihály Múzeumban mutatták be Visky András Kitelepítés című regényét január 30-án. A Bárka folyóirat szerkesztőségének vendégeként a szerzőt Elek Tibor főszerkesztő és Farkas Wellmann Éva költő kérdezte 2022 legnagyobb hazai irodalmi szenzációjáról.

Visky András író, drámaíró, dramaturg 2022 novemberében megjelent könyvét, a Kitelepítés című regényt a múzeum Munkácsy Mihály-termében mutatták be egy pódiumbeszélgetés során. A József Attila-díjas szerzőt Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője és Farkas Wellmann Éva költő kérdezte a rövid idő alatt zajos kritikai és közönségsikert arató műről.

– Az olvasói és szakmai vélemények is egyöntetűek abban a kérdésben, hogy a Kitelepítés rendkívüli jelentőségű regény. Nem is biztos, hogy csak a tavalyi év, de az elmúlt évek legizgalmasabb és legfontosabb írása is egyben, melyet egyszerre nevezhetünk történelmi, család-, láger-, sőt szerelmes regénynek is – fogalmazott Elek Tibor a kötetről. Hozzátette, nem véletlen, hogy a mű megjelenése óta számos értelmezés jelent már meg különböző irodalomkritikai fórumokon.

Fotó: D. Nagy Bence/behir.hu

A valódi személy- és helységneveket használó, bibliai ihletettségű Kitelepítés a nagyszalontai Visky család viszontagságait mutatja be. Miután a kommunista román államhatalom koholt vádak alapján elítéli és bebörtönzi a refomátus lelkész családfőt, az édesanya és hét gyermeke (közülük a legkisebb a szerző - a szerk.) a nevelőnővel együtt munkatáborba kerül a Duna-deltával határos Bărăgan-sztyeppén. A lágerbe csupán egyetlen ingóságukat tudták magukkal vinni.

– Föl kellett ismernem, hogy tulajdonképpen én a Bibliából vagyok és bibliaszerkezetű történeteket tudok elmondani. Kitelepítésünkkor ugyanis – egy angyali véletlen folytán – csak egyetlen könyv, a családi Biblia jöhetett velünk ezer kilométerre az otthonunktól – idézte fel a szerző. Mint mondta, az egyébként vállaltan fickiós regény szerkezetében is hasonlít a Bibliához, ahogyan a Szentírás is részletekből épül fel, miközben egy nagy történetet beszél el a teremtéstől egészen az utolsó ítéletig. 

– Ez a könyv azt a kérdést szeretné fölvetni, hogy vajon az életünk nem része-e egy nagyobb történetnek, illetve bízhatunk-e az igazságtételben. Azt hiszem, hogy a gulágok, kitelepítések tekintetében nem végeztük el azt a munkát, amelyet el kellett volna végeznünk. Igaz ez a titkosszolgálati anyagokra, a titkosszolgálati tradíciókra is. Rólam 1400 oldal titkosszolgálati anyag készült, az édesapámról több mint 6000 oldal. Ez rám vár és szeretnék is kezdeni vele valamit, hiszen az író számára az igazságtétel azt jelenti, hogy átélhetővé tesz egy történeti korszakot és felkínálja a szereplőkkel való azonosulásnak vagy szembenállásnak a lehetőségét az olvasó számára – fogalmazott Visky András.

További programok »

FEL