Több mint egy év után újra Bárka-délutánt tartottak pénteken

2021. szeptember 25. 16:50 | Gyemendi Réka

Hosszú idő után szeptember 24-én, pénteken tartották meg az évindító Bárka-délutánt a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

A rendezvényen Elek Tibor főszerkesztő bemutatta a legutóbbi bárka számokat és átadták a 2020-as Bárka-díjat Molnár Krisztina Rita részére. Jóbi Annamária és Wyq-thor pedig versmegzenésítésekkel örvendeztette meg a közönséget.

– Végre, ismét rendezhetünk irodalmi esteket a Jókai Szíházban. Tavaly márciusban szakadt meg a programsorozat. Éppen egy éve tudtunk két eseményt megszervezni, majd megint hosszú ideig nem találkozhattunk. Nem tudtuk megtartani az ünnepi Bárka-estet februárban, ahol értékeljük az évadot és átadjuk a Bárka-díjakat, és nem tudtuk megtartani a Könyvhét záró irodalmi délutánt sem. Így most megpróbálunk mindent bepótolni, de ez természetesen lehetetlen másfél óra alatt – fogalmazott a esemény előtt Elek Tibor a Bárka főszerkesztője, irodalomtörténész, kritikus.

A rendezvényen új Békés megyei könyvekről beszélgettek a szerzőkkel, többek között a nemrégiben József Attila-díjjal kitüntetett Farkas Wellmann Éva új kötetéről is. 

A Bárka-díjat Molnár Krisztina Rita vehette át. A díjat rendszerint azoknak ítélik meg, akik az adott évben a legizgalmasabb művekkel örvendeztették meg a Bárka olvasóit és emellett hosszú évek óta rendszeres szerzői a folyóiratnak. A 2020-as kiadványokban Molnár Krisztina Rita regényrészleteit lehetett olvasni és egy Esterházy Péterre való megemlékezést, a Bárka online felületén ő volt a Tárca rovat egyik szerzője.

 

A költő a 7.Tv kérdésére emondta: egyáltalán nem számított a díjra, váratlanul érte, de mindig nagy öröm számára, amikor a szakma elismeri a munkásságát. A szerző beszélt az elmúlt másfél-két év eseményeiről is.

– Mindannyiunknak, akik irodalommal foglalkozunk, nagyon nehéz volt ez az időszak. Én is egy túlélő évet bonyolítottam, egy igazi survivor évet. Egy évig külföldön tanítottam az Európai Parlament Gimnáziumában, tehát a civil szakmámat gyakoroltam. Egy gondviselés-szerű állásajánlat jött velem szembe, amit megpályáztam és meg is kaptam. Egy igazi nagy kaland volt, távol a szeretteimtől, a hazámtól és nagyon egyedül, de nagyon sokat tanultam ebből az egy évből – fogalmazott.

Molnár Krisztina Rita, válaszolva arra a kérdésre, hogy jelenleg mivel foglalkozik, elmondta, hogy a következő másfél hétben kell összeállítnaia a végleges sorrendjét a jövő tavasszal megjelenő újabb verseskötetének, ami az elmúlt négy év verseit, két nagy versciklusban tartalmazza majd. 

– De ismét fel szeretném venni a fonalat, az a Gombosdoboz című regényem folytatása, aminek írását szintén a pandémia szakított félbe, vagyis inkább egyharmadba. Ez egy nagyobb volumenű munka, ami nem is biztos, hogy ebben az évben elkészül – tekintett előre a költő.

Elek Tibor pedig végül kiemelte, hogy már készülnek október 4-re, amikor majd Becsey András költő új verseskötetét fogják bemutatni.

 

További programok »

Kultúra

FEL