A Bárkát ünnepelték szombaton este

2019. február 17. 17:28 | Gyemendi Réka

Díjátadóval egybekötött ünnepi irodalmi estet tartott a Bárka szerkesztősége szombat este Békéscsabán, a Sík Ferenc Kamaraszínházban. A tavaly 25 éves évfordulóját ünneplő lap díját Szabó T. Anna költő és Grecsó Krisztián író kapta meg.

 

 

A 2018-as évet értékelve a főszerkesztő Elek Tibor kiemelte, hogy a tavalyi évforduló apropóján az első lapszám is a jeles alkalomról emlékezett meg. Véleménye szerint az ezt követő számok is méltók voltak az elmúlt évtizedek hagyományaihoz, hiszen rangos hazai és határon túli, illetve helyi alkotók írásait jelentették meg. Műhelyrovatban emlékeztek meg Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójáról, illetve közölték a Gyulai Shakespeare fesztivál tanulmányait, a Székely János évforduló kapcsán pedig összeállítást jelentettek meg. Ezen felül esszépályázatot hirdettek, mely az elmúlt 10 év magyar irodalmának feldolgozását célozta, utóbbit az új szám összegzi. Kiemelte a Körös Irodalmi Társasággal közösen szervezett irodalmi esteket is, amelyben neves írókkal beszélgettek aktuális kérdésekről.

A főszerkesztő az idei tervekre kitérve hangsúlyozta, folytatják az eddigi munkát, újabb pályázatot írnak ki kortárs költők számára. Jelezte, hogy folyamatos a megújulás a Bárka online felületén, ugyanakkor komoly feladatnak nevezte a magas színvonal megtartását a mai irodalmi viszonyok közt.

A Bárka legújabb számának bemutatása után díjazták azokat, akik hosszú évek óta kötődnek a laphoz, rendszeres a tevékenységük a folyóirat hasábjain. A szerkesztőségi szavazáson a Békéscsabához több szállal kötődő író, költő, Grecsó Krisztián kapott többséget. A másik díjazott Szabó T. Anna, aki két tavalyi számhoz adott verseket, s aki szintén számos vonalon kapcsolódik a folyóirathoz.

Grecsó Krisztián az elismerés kapcsán visszaemlékezett rá, hogy 1997-től külsős, majd 2001-től öt éven át állandó szerkesztőként dolgozott a Bárkánál. Megfogalmazása szerint a folyóirat írói eszmélésének, szerkesztői gyakorlatának, irodalmi helykeresésének alapköve. Az író kiemelte, hogy a lap ezekben az években lett kéthavi orgánummá, majd vált fokozatosan a szakmában és országos szinten is elismert folyóirattá. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy évtizedekkel a díj – Elek Tiborral való közös – megalapítása után ő is megkaphatta a Bárka elismerését.

 

Gy.R., V.D.

További programok »

FEL