Íme néhány szerencsehozó szilveszteri és újévi étel

2025. január 1. 14:46 | Csiffáry Zsuzsanna

Arra már korábban is utaltunk, hogy háttérbe szorultak a régi idők szokásai, mégis az év bizonyos szakaszaiban előtérbe kerülnek, amelynek személy szerint örülök. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal rendelkezik, így egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül az év utolsó és első napján az asztalra.

Most egy pár "szerencsét hozó ételt" mutatunk, amelyeket sokféleképpen is elkészíthető és nagyon finomak is. 

Káposzta: pénzt hoz a házhoz!

A káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél, például mángold, spenót, kelkáposzta is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.
 

Kép: illusztráció_pexels.com


Soba tészta hosszú életet hoz!

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. 

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Annyi pénzed legyen, amennyi pikkelye van a halnak!

A tengeri herkentyűkkel meg is érkeztünk a halakhoz. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

 

Kép: illusztráció_pexels.com


 
Borsó, bab, lencse

Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és a rizs is ebbe a csoportba tartozik. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

További programok »

Itthon

Az első Békés vármegyei baba első fotói is megérkeztek

Az év első napjára várták, a kis Zsombi pedig úgy döntött, nem várakoztatja szüleit, hangos sírással üdvözölte édesanyját és a 2025-ös évet – az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet közleményében.
2025. január 3. 15:52
FEL