Ima, séta, ének - megtartották a Városi Keresztutat Békéscsabán

2022. április 9. 11:05 | Vári Bianka

Két év szünet után idén újra megtarthatták a Városi Keresztutat Békéscsaba keresztény közösségei. A közös séta során a résztvevők 14 állomást érintettek a városban.

A húsvéti ünnephez kapcsolódóan szervezik meg évek óta a Városi Keresztutat Békéscsabán. Az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt nem tarthatták meg a közös sétát, idén azonban újra elindulhattak, melyet sokan vártak. A település keresztény közösségei ilyenkor Jézus nagypénteki keresztútjához, szenvedéseihez hasonlóan hosszú utat tesznek meg, mely közben lehetőségük van elmélkedni, imádkozni. 

– A keresztút 14 stációját járjuk körül, ennek megvannak tradicionálisan az állomásai a két templom között. Minden egyes állomáson fogunk egy kis elmélkedést olvasni, az állomások között pedig énekelve, imádkozva tesszük meg az utat – mondta el Földi László, az est egyik szervezője.

– A sétának minden évben van egy témája, amelyért imádkoznak. Idén a háború szenvedőiért könyörögtek; azokért, akik nehezen hordozzák a keresztjeiket - tette hozzá. Az első állomás a jaminai Jézus Szíve templom volt. A program során évről évre 15 állandó éneket énekelnek, melyek végig kísérik Jézus útját: a szenvedését, a segítőit, a bukásokat - erről már egy másik szervező, kórustag beszélt. Striffler Ferencné elmondta, azért jött, hogy ezzel is tegyen az embertársaiért, a városáért, és saját magáért.

– Nehéz időszakban élünk most. És a keresztútnak a lényege, hogy megmutassuk Isten, illetve Jézus szeretetét az emberek iránt, és hogy egy kicsit részesüljünk a fájdalmakban. Mert aki nem részesül a fájdalomban, az nem is tudja örömmel fogadni, amikor már nincs fájdalom - fogalmazott.

A séta nemcsak a keresztény közösségek előtt volt nyitott, bárki részt vehetett rajt. A jaminai templomtól mintegy százan indultak el, a végállomás pedig a belvárosi Páduai Szent Antal katolikus templom volt, ahol egy szerény agapéval, azaz "szeretetvacsorával" zárult az alkalom.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL