Fekete kajszi ékesíti a békéscsabai kertészmérnök gyümölcsösét

2022. július 29. 14:03 | Such Tamás

A 81 esztendős, aranydiplomás kertészmérnök, Sicz György több évtizedes munkássága alatt még sosem találkozott fekete kajszival (amit kajszilvának is hívnak: a kajszi és a szilva kereszteződéséből), pláne a kertjében nem látott ilyen ínyencséget; kiváltképp a mutáció kialakulását nem érti.

– Itt eredendően egy őszibarack fa volt – mutat egy lefűrészelt tönkre dr. Sicz György –, amely 30 év után kiszáradt és kivágtuk. Közben a rönk mellett, négy éve egy keserű mandula alany vadhajtása nőtt ki.

 

Kivágott barackfa tönkje – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A kivágott barackfa tönkje, mellette a négyéves vadhajtás, amely három esztendeje lett kajszival beszemezve – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A kertészmérnök a mandulát három éve két kajszi szemmel beszemezete. Azóta a megnőtt fa idén hozta az első termést. Az egyik szem hajtásából kajszi, míg a másikból – számára teljesen érthetetlenül – fekete kajszi lett. Elmondása szerint ez egy genetikai aberráció, a cseresznyeszilvának és a kajszinak a hibridje. Csak az kérdés, hogy ez miképp történhetett meg?

 

Dr. Sicz György kertjében – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A két hajtás lombozata teljesen eltér egymástól – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– A termése ugyanúgy néz ki, mint a kajszié: finom, bársonyos szőrzet borítja, míg a cseresznyeszilvának fényes a héja – folytatja. – A húsa azonban nem sárga, mint a kajszié, hanem bordó. Az az érdekes, hogy az interneten fellelhető fekete kajszinak is sárga a húsa. Azonfelül a kajszi és a fekete kajszi vesszője pettyezett, a szilvának pedig lila színű.

 

Fekete kajszi – Fotó: Alt Judit

A húsa azonban nem sárga, mint a kajszié, hanem bordó – Fotó: Alt Judit

 

Idén egyelőre négy darab kajszilva termett a fán. A gyümölcsnek három íze van: cseresznye, szilva és kajszi; a domináns ez utóbbi.

– Az eddigi ismeret fajtáktól eltérő tulajdonságai vannak a növénynek, ezért genetikai vizsgálatra a gödöllői genetikai intézetbe küldöm – fűzi hozzá.

 

Dr. Sicz György – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

További programok »

FEL