Idén is folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

2020. január 14. 19:01 | behir.hu

Idén is folytatódik a nemzeti kulturális örökség részét képező magyar várak és kastélyok felújítása. A programból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély is.

A program 2016-ban kezdődött, amelyben 15 régi vár és 19 kastély újul meg. A kezdeményezés egyszerre szolgálja a műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészei örökség védelmét, valamint kulturális és turisztikai célokat is. A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogramban megújuló műemlékek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy - adottságaikhoz igazodó módon - megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. A program célja 2019-ben is az volt, hogy a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat.

A várak, majd a kastélyok évszázadokon keresztül a magyar és az európai kultúra "fellegvárai" voltak, most a 21. századi igényeknek megfelelően újraértelmezett formában kapják vissza ezt a szerepüket, jól illeszkedve az épületek műemléki adottságaihoz. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztési keretében összesen 34 műemlék újul meg. Több mint 60 milliárd forintos európai uniós és hazai forrás áll rendelkezésre a fejlesztésekre. Ezek a beruházások segíthetnek a falvak népesség-megtartásában is, hiszen ha a turizmus virágzik, az a vendéglátóiparra és a kiskereskedelemre is jó hatást gyakorol, munkahelyeket teremthet.

2019-ben valamennyi helyszínen befejeződött a kutatási és a régészeti tevékenység, valamint a kiviteli tervek és a komplex kiállítási forgatókönyvek is elkészültek. Kilenc épületnél a felújítás már 2020-ban befejeződik, tizennégy esetben pedig már megkezdődött a kivitelezés vagy a műemlék közvetlenül a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt áll. 2020-ban a tervek szerint a bajnai Sándor-Metternich-kastélyt; a dégi Festetics-kastélyt; a füzérradványi Károlyi-kastélyt; a mosonmagyaróvári várat; a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt; az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastélyt és kamalduli remeteséget; a tatai Esterházy-kastélyt; a sümegi püspöki kastélyt, valamint a szabadkígyósi Wenckheim-kastély is átadják. Utóbbi felújításáról már korábban is beszámoltunk.
 
 
Forrás: kormany.hu / Miniszterelnökség
 
 

További programok »

Itthon

FEL