Felújítják a szabadkígyósi kastélyt- a park az építkezés alatt is látogatható

2019. július 10. 18:55 | Kovács Andrea

Javában zajlik a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása. A főépületet érintő több mint 3 milliárd forintos beruházás munkálatai májusban kezdődtek el és előreláthatólag 2020 végéig tartanak. A kastély épülete és annak közvetlen környezete az építés idejére le van zárva, de a 27 hektáros park továbbra látogatható.

Ez év márciusában bezárt a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és megkezdődtek a több mint 140 éves épületegyüttes renoválási munkálatai. Lengyel Szilárd, a Modinvest Kft. fő-építésvezetője elmondta: a kastély felújítása több ütemből áll, jelenleg az elsőre van szerződésük. Ez azt jelenti, hogy a főépület külső homlokzatát teljes mértékben renoválják, a pince szinten teljes vízszigetelést végeznek aljzatcserékkel, vakolásokkal. Az épület földszinti részét teljeskörűen felújítják, de az emelet csak éppen végpontok fogadására lesz alkalmas, hogy a kettes ütem folytatódhasson a későbbiekben.

 

Fotó: Fazekas Róbert

 

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere elmondta: a jelenleg rendelkezésre álló támogatási összeg csak az A épület felújítására lesz elegendő. Ebből a több mint 3,1 milliárdból a B épület renoválását nem tudják kivitelezni. Ezért most a Pénzügyminisztériumhoz fordult, hogy ennek a szárnynak a felújításra is kaphassanak támogatást.

 

Fotó: Fazekas Róbert

 

A kastély termeit és közvetlen környezetét építési területté nyilvánították, így az a felújítási munkálatok alatt zárva van. Viszont a 27 hektáros park nagyobb része továbbra is látogatható, érdemes kívülről megcsodálni az impozáns épületet, a tó környékét pedig az ifjú párok is szívesen választják az esküvői fotózások helyszínéül – tájékoztatott a szabadkígyósi Wenckheim-kastély idegenvezetője. Lánczi Ildikó hozzátette: a kastély bezárásával egyidőben egyéb, a Wenkcheim-hagyatékot bemutató kulturális programokkal várják a parkba látogatókat és augusztusban a Szabadkígyósi Kastélynapokat is megrendezik.

FEL