Díjnyertes installáció díszíti majd Békéscsaba főterét az adventi időszakban

2019. november 21. 18:15 | Szilágyi Viktória

Az elmúlt évek tapasztalatait értékelte a városvezetés, ez alapján fogtak hozzá a 2019-es Csabai Advent megszervezéséhez. Lényeges változás az idei programsorozatban, hogy nem a kereskedelmi és vendéglátóipari szempontok, hanem a hagyományőrzés és a kézművesség dominál majd Békéscsaba főterén.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Varga Tamás alpolgármester, valamint Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója csütörtökön délben ismertette azt a programsorozatot, amellyel az önkormányzat készül a közelgő adventi időszakra. A Szent István téren a szervezők két részre bontották: a tér egyharmad részén a kismegyermekes családoknak biztosítanak szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget, kétharmad részén pedig a hagyományőrzésé és a kézművességé lesz a főszerep. 

A főtéren új faházak épülnek, amelyekben negyven kézműves kap majd helyet. A díszkivilágítás nemcsak megújul, de mennyiségében is több lesz: a városháza teljes díszkivilágítást kap, a város fenyőfáját pedig a tér közepén állítják fel. 

– Amire talán a legbüszkébbek lehetünk, hogy Lenkefi Zoltán egy országos versenyben második helyezést ért el betlehemi pályamunkájával, és ez az installáció Békéscsabán, a Szent István téren kap majd helyet, a katolikus templom előtt. Rendkívül látványosnak ígérkezik, arra bíztatok mindnekit, hogy jöjjön el és nézze meg – fogalmazott Szarvas Péter. A polgármester hozzátette, hogy sokszor kaptak olyan kritikát, mely szerint a főtéren nem az adventi időszakhoz illő zene szól. – Idén egységes térhangosítási szisztémával az adventi időszakhoz illő zenék szólnak majd, ezt a feladatot nem adtuk ki másnak, az önkormányzat szervezi. A karácsonyi hangulatú dalok listáját már össze is állítottuk – hangsúlyozta a városvezető. 

Az önkormányzat a korábbi években az első gyertyagyújtásra hívta a lakosságot a főtérre, idén azonban minden vasárnapra szerveznek programokat. Újítás az is, hogy december 1-je és 8-a között a Mikulásházban találkozhatnak a gyerekek a Mikulással, valamint idén a Csabagyönyge Kulturális Központ a főtéren szervezi meg a Mikulásnapot.  

– "Rednelési ideje" lesz a Mikulásnak, hiszen nagyon sok feladata van, de 17 órától 19 óráig itt lesz a kandallóval berendezett, hangulatos Mikulásházban – részletezte Varga Tamás a kisgyermekes családoknak szóló programot. December 5-én zárva lesz a Mikulásház, hiszen akkor a Mikulásnak a világ számos tájára kell eljutnia.

Lenkefi Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt pályázaton ért el második helyezést a betlehemi installációjával.

– Olyan dolgot találtam ki, ami azt gondolom, hogy mindneki számára jelenthet valamit. Az installáció egy hatalmas kezet formáz. Az elképzelésem szerint ez Isten keze. Kérdés, hogy kinek mit jelent Isten keze. A kézben a szent család és a három királyok látogatását láthatjuk majd – fogalmazott a Napsugár Bábszínház igazgatója. 

Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ingyenes lesz a vidámpark az óvodásoknak és kisiskolásoknak délelőtt 10-14 óra között, amelyhez előzetes regisztráció szükséges a karácsonyi vásár oldalán található telefonszámon.  

További programok »

FEL