Idén decemberben is megrendezik a Csabai Advent programsorozatot

2023. november 21. 15:16 | Papp Ádám Sándor

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezi a békéscsabai önkormányzat a Csabai Advent programsorozatot a Szent István téren. Az eseménnyel kapcsolatban Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót kedden délelőtt a városháza előtt.

A Csabai Advent programsorozat advent első vasárnapján, december 3-án az első gyertya meggyújtásával veszi kezdetét Békéscsaba főterén. Varga Tamás kiemelte: idén december 3-tól december 23-ig tart a programsorozat, rendhagyó módon az esemény szombaton zárul, ugyanis 24-e vasárnap Szenteste, amelyet mindenki otthon, a családdal közösen tölt.

– A Csabai Advent programsorozattal egy olyan közösségi teret, hangulatot és találkozási pontot szeretnénk megteremteni, amely illeszkedik a várakozáshoz és az ünnepi hangulathoz. A cél az, hogy aki kilátogat a Szent István térre élményekkel gazdagodjon. Az előző években a koronavírus-járvány és az energiaválság megnehezítette a szervezést, idén azonban nincs ilyen körülmény. Tavaly megújult a berendezés, valamint idén új látványelemmel bővül a kínálat a város főterén, a gyeremekek részére egy ingyenesen használható kisvasúttal. A látványt gazdagítja a Békéscsabai Jókai Színház elé kifeszített fényfüzér, továbbá egy állatsimogató. A főtéren az ünnepekhez kapcsolódó vendéglátás várja majd az érdeklődőket: finom ételek és italok – hangsúlyozta az alpolgármester.

Varga Tamás kiemelte, hogy a rendezvény ideje alatt mindennap különböző programokkal készülnek. Mint mondta: széleskörű együttműködést alakítottak ki az oktatási-, nevelési intézményekkel és különböző civil szervezetekkel.

– A programsorozat ideje alatt 12 óvoda, 9 iskola, 6 civil szervezet és előadóműszeti közösség mutatkozik be a város főterén minden hétköznap 16:30-tól és 17:00 órától, míg hétvégén 16:00 órától. A szombati napokon ismert fellépők jönnek Békéscsabára: december 10-én Vásáry André, 17-én Janicsák Veca, míg 23-án Kökény Attila lép fel. Ezen túl december 10-én a Csabagyöngye Kulturális Központ rendez Mikulásfesztivált, míg december 17-én a Békéscsabai Jókai Színház művészei lépnek fel – ismertette az alpolgármester.

 

Varga Tamás hozzátette, hogy a térhangosításnak köszönhetően zenei aláfesztés is lesz a főtéren, de Gubik Petra jótékonysági hangversenye és Alföldi Csaba orgonajátéka is hallható lesz a technológia révén.

– A hagyományokhoz hűen a fiatalok körében idén is meghirdettük a városi gyermekrajz pályázatot, melynek határideje november 24. péntek, majd a zsűrizést követően december 3-án vasárnap lesz az eredményhirdetés. Ezen túl a Csabai Advent programsorozat ideje alatt csúnya pulóver versenyt is rendezünk. A helyszínen elkészített fotót Békéscsaba városa közösségi oldalán tesszük közzé, ott lehet szavazni a legcsúnyább pulóverekre. Bízunk abban, hogy az idei rendezvényt pozitívan fogadja majd a lakosság – zárta gondolatait az alpolgármester.

További programok »

FEL