Húsvétkor is Gyula

2017. április 4. 12:37 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Gyulára invitálnaka húsvéti hétvégén, ahol számos program várja a kikapcsolódni vágyókat.

A húsvéti időszakban is érdemes Gyulára, például a várba, a kastélyba, a Várfürdőbe és az Erkel Ferenc Emlékházba is ellátogatni. A tavasz, sőt a nyárias időjárás megérkeztével a turisták is egyre gyakrabban bukkannak fel a magyar kultúra városában. Ez utóbbi „jelenség” nem a véletlennek, hanem sokkal inkább az itt megélhető élményeknek, történelmi és kulturális virágzásnak köszönhető.

A teljes húsvéti hétvégén, így hétfőn is várják a látogatókat Gyula történelmi emlékhelyei.

A 100 ezres látogatószám felé közeledő gyulai Almásy-kastély az ország legegyedibb kiállítóhelye, ahova szívesen térnek vissza azok is, akik már több alkalommal is tiszteletüket tették. Az egykori főúri lak garantált programok címszó alatt futó rendezvényei és történészi tárlatvezetései folyamatosan megújulnak, újabb és újabb momentumokkal bővülnek, frissülnek. Az időszaki tárlatok is jelentős érdeklődés mellett futnak, a legfrissebb, a barokk kastély reneszánszát, újjászületését dokumentáló fotókiállítás május 1-ig térítésmentesen látogatható.

A húsvéti ünnepkör okán egyéb érdekességek is lesznek, példaként hozható a nyuszi simogató, ami a Török torony mellett lesz majd megtalálható. Az elnevezés némileg félrevezető lehet, ezért nem árt tisztázni, hogy az elsődleges célok között a felelős állattartásra való figyelemfelkeltés is szerepel.

A kastélytól mindössze 320 lépésre található várban sem engedik unatkozni a betérő vándort, hiszen április 1-től immár minden szombaton valami érdekességgel, valami különlegességgel szolgálnak. Ezen alkalmaknak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend eddig talán kevéssé ismert hungarikumunk, a solymászbemutató.

Emellett a várban minden szombaton egész nap működik a kovácsműhely, ahol szív alakú patkó is készülhet, valamint a Liktárium is 10-től 18 óráig üzemel; a sütőházban a gyümölcstartósítás fortélyaival lehet közelebbről is megismerkedni. Korhű ruhába öltözhetsz, gyakorolhatod a lúdtollírást, valamint történelmi sétára indulhatsz azért, hogy kézen fogjon a történelem.

Az Almásy-kastély és a vár mellett az Erkel Ferenc Emlékház, himnuszunk zeneszerzőjének szülőháza, valamint a Ladics-ház is nyitva lesz húsvét hétfőn. Életre szóló élményekkel gazdagodhat az, aki veszi a fáradtságot és nem röstell Gyula gyönyörű városában, a kastély, a vár és a Várfürdő alkotta élmény-háromszögtől elindulva 10 percet sétálni.

Végül pedig a Gyulai Várfürdőben könnyedén felfrissülhetsz azért, hogy ismét fejest ugorhass a történelmi és kulturális kincsek kimeríthetetlen forrásába.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

További programok »

Gyula

Békés megyében is volt, aki már felvette a második ismétlőoltást

Az oltási akción túlmenően vasárnap is folytatódott az oltás Békés megyében a központi helyszíneken; öt vakcina közül lehet választani. Békéscsabán és a megye többi oltópontján továbbra is várták az oltatlanokat és azokat, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.
2022. január 17. 12:22
FEL