Történelmi programmal készül a gyulai vár az Emlékhelyek napjára

2018. május 4. 14:42 | behir

Május 12-én harmadik alkalommal rendezik meg a nemzeti- és történelmi emlékhelyeket népszerűsítő országos eseménysort. Ezen a napon az emlékhelyek különleges programokkal várják a történelem és kultúra iránt érdeklődő látogatókat szerte az országban. Az egyedülálló hangulatú, történelmi és építészeti különlegességként jellemezhető gyulai várban tartandó programfolyam fantasztikus élményeket kínál.

A gyulai vár mindenekelőtt műemléki szempontok miatt emelkedik ki a mai Magyarország területén található egykori erősségek közül, mint téglavár hazánkban egyedülálló építészeti értéket képvisel – olvasható a várat üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Nonprofit Kft. közleményében. Mint írják, elsősorban korábbi katonai funkciója és az 1848–49-es szabadságharc utáni eseményekben betöltött szerepe teszi történelmi emlékhellyé a várat.

Az Almásy-kastélytól mindössze 320 lépésre található erődítmény a gótikus téglavár-építészet szép példája. 1566-ban török kézre került, a keresztény seregek 1695-ben foglalták vissza. A Rákóczi-szabadságharc után elvesztette hadászati jelentőségét. A hátsó homlokzata előtt található emlékhely az 1849-ben lefegyverzett honvédtisztekre, köztük a későbbi vértanúkra emlékeztet, akiket innen vittek az aradi vesztőhelyre.

A részletes programot ide kattintva érhetik el!

 

További programok »

FEL