Agora – szakmai műhelytalálkozó Gyulán

2017. május 30. 17:38 | Mikóczy Erika

Kétnapos, az Agora kulturális központokhoz köthető szakmai műhelytalálkozót rendeztek Gyulán. A rendezvény keretében a résztvevők hétfőn stratégiai megállapodást írtak alá, kedden pedig ellátogattak az Almásy-kastélyba és a Gyulai Várba.

Az elmúlt években Európai Uniós támogatással, az Agora Program keretében jelentős kulturális fejlesztések történtek hazánk több városában – köztük Gyulán és Békéscsabán is. Az így létrejött intézmények feladatai hasonlóak. Együttműködésük egymással és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) átalakulásával létrejött nonprofit kft.-vel segítséget jelenthet mindennapi munkájukban. Mint azt Kárpáti Árpád, a Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az NMI január 1-jétől nonprofit kft.-ként működik tovább.

– A művelődési intézet az elmúlt években is együttműködött az Agorákkal, most jutottunk el arra a szintre, hogy ezt írásba foglaljuk, és hogy az eddigi tapasztalatcseréken túllépve, már közös programokban gondolkodjunk. Gondolhatunk itt például olyan szakmai együttműködésre, amely hasonló szinten tudja mérni az Agorák eredményességét, hogy ugyanolyan minőségű szolgáltatásokat nyújtsanak például Gyulán, Szombathelyen, vagy Nyíregyházán – fogalmazott Kárpáti Árpád.

 

Kárpáti Árpád: Gyula alkalmas a jó gyakorlat tanulmányozására

A művelődési intézet ügyvezetője kiemelte: a megállapodás rögzíti, hogy a felek együttműködnek a kulturális értékek közvetítésében, a közművelődési közfeladat-ellátás hatékonyságának erősítésében és a szakmai szolgáltató tevékenység kiterjesztésébe is. Hozzátette azt is, hogy az intézmények keresik a pozitív példákat, Gyula városa pedig alkalmas arra, hogy ott a jó gyakorlatot tanulmányozzák. Egyebek mellett ezért látogattak el a résztvevők a várba és az Almásy-kastélyba is.

– Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.-nek van egy közművelődési ágazata, az Erkel Ferenc Kulturális Központ, amely az Agora projekt keretében újult meg. Speciális funkciókat is ellát például a környező települések felé, akárcsak a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ. Nagyon fontos, hogy átadjuk egymásnak azokat a tapasztalatokat, amelyek a működés során jelentkeznek, és előre vihetnek bennünket – jegyezte meg Dombi Ildikó, az Erkel nonprofit kft. ügyvezető igazgatója.

Az ország különböző kulturális intézményeiből érkezett vendégek kíváncsiak voltak arra, milyen a gyulai kastély interaktív kiállítótere, és hogyan működik egy múzeumi kiállítótérrel összevont Agora.  Ebbe is betekintést nyerhettek Gyulán, hogy aztán a jó gyakorlatokból számukra hasznosíthatót továbbvigyék majd saját intézményeikbe.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Gyula

Életet menthet az EpiPen

Minden gyulai oktatási és nevelési intézményben hozzáférhető lesz a súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére alkalmazható EpiPen oldatos injekció – minderről Görgényi Ernő polgármester és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke adott tájékoztatást.
2022. január 25. 14:12
FEL