Széken vagy pléden ülve is élvezhetjük a zenét a kastélyparkban

2017. június 4. 14:08 | Mikóczy Erika

A kastélyok korábban a kultúra központjai is voltak, ezt a tradíciót szeretnék továbbvinni Gyulán, az Almásy-kastély parkjában zajló Kastély Zenei Napok keretében. A június 2-a és 4-e között megrendezett programsorozaton, Erkel Ferenc szülővárosában, a komolyzene kapott főszerepet.  

A Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély az 1700-as évek elejétől a térség meghatározó bástyája volt. A nemesi családok kiemelkedő tagjai több kulturális esemény születésénél is bábáskodtak, ezek a rendezvények akkoriban színt vittek a mindennapokba.

Az idei, gyulai Kastély Zenei Napoknak szerencsére az idő is kedvezett, bár eső esetére is volt alternatíva, akkor a katolikus templomban lettek volna a produkciók. Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy reményeik szerint, ha a kastély cselédszárnya is megújul, ott lehetnek még hasonló események. Most azonban a park volt a helyszín.

– Nyugat-Európában, a kastélyok parkjaiban zajló koncerteknek hagyományosan van egy fizetős részük, de mások is láthatják, hallhatják az előadásokat. Nálunk a délelőtti előadások ingyenesek, az ülőhelyek az esti koncerteken belépődíjjal foglalhatók el. Azonban nem zárunk ki senkit sem a zene élvezetéből, ha valaki erre sétál és mondjuk, hoz egy plédet, ugyanúgy élvezheti a muzsikát a kastély parkjában. Aki pedig belépőjegyet vált, azt a kastély erkélyén egy pohár pezsgővel is megvendégeljük. Ott lehet beszélgetni, barátkozni, vagy csak gyönyörködni a csodás kilátásban erről a szép helyről – fogalmazott Dombi Ildikó.

A Kastély Zenei Napok keretében, pénteken az Oscar-díjas Mindenki című filmből megismert gyermekkórus, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola növendékei jártak itt. Szombaton a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara adott teljesen más típusú koncertet. Ezt az együttest egyébként többször láthatta már a közönség a gyulai rendezvényeken is. Az érdeklődők láthatták és hallhatták Baracsi István gyermekműsorát és a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekart is.

Mint azt Dombi Ildikó kiemelte, igazán büszkék lehetünk azokra, akik térségünkből indulva érnek el sikereket, ennek jegyében vasárnap este a békéscsabai származású Rálik Szilvia érkezik, aki Berkes Jánossal és a Váci Szimfonikus Zenekar közösen zárja a programsort.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Gyula

Dr. Kulcsár László: Méz-nagyhatalom vagyunk

„Okos legyél, gyógyszer helyett mézet egyél” – megnyitották a tizenkettedik Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amely péntek délutántól egészen vasárnap délig várja az érdeklődőket Gyulán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke hangsúlyozta, hogy minőségi a magyar méz, szemben az ázsiai termékekkel.
2019. december 6. 19:18
FEL