Fontos az esélyegyenlőség: Fogyatékkal élők érkeztek a gyulai Almásy-kastélyba

2017. december 4. 17:54 | Papp Ádám Sándor

Fogyatékkal élő embereket láttak vendégül pénteken a gyulai Almásy-kastély látogatóközpontjában. A kastély vezetősége a fogyatékkal élők világnapja alkalmából szervezte meg a tárlatvezetést.

Ezúttal kíváncsiak voltak arra is, hogy mennyire hatékony az épületben lévő akadálymentesítés, valamint mennyire felkészült a személyzet a látássérültek, a mozgáskorlátozottak, valamint a hallássérültek fogadására. A résztvevők azt mondták: könnyen meg tudták közelíteni a kastélyt és a személyzet is készen állt az érkezésükre.

Volt olyan látogató is, aki azt javasolta, hogy fordítsanak több időt a hallássérültek körbevezetésre.

- Ha siket csoport érkezik, akkor a csoportvezetőnek kétórás követésben, szépen lassan kell adagolnia az információkat, mert a siketek vizuálisak és sokat nézelődnek. Jóval lassabban haladnak, mint mások, ezért igénylik az extra időt - fogalmazott Balogh Melinda Andrea, a SINOSZ Gyulai Szervezetének elnöke.

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum ügyvezetője elmondta: korábban még nem volt alkalom arra, hogy kikérjék a fogyatékkal élők véleményét.

- A kastély vezetése nagyon fontosnak tartja az esélyegyenlőséget. A kiállítótér létrehozásakor a tervezőknek ez is fontos szempont volt. Érkeznek hozzánk fogyatékkal élő vendégek, de tudatosan még nem kértünk tőlük visszajelzést, hogy ők hogyan látják az itteni lehetőségeket - emelte ki Dombi Ildikó.

Az intézmény ügyvezetője hozzátette: a látogatók visszajelzése alapján a közeljövőben több átalakítás, valamint fejlesztés várható a kastélyban, amelyek a fogyatékkal élők számára megkönnyítik majd a látogatást.

 

 

 

További programok »

Gyula

Városvédelmi bizottság működik Gyulán a veszélyhelyzet kezelésére

Március elején állt össze Gyulán az a városvédelmi bizottság, amely azóta számos intézkedést hajtott végre a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. Az önkormányzat nemcsak a 65 évnél idősebb lakosoknak nyújt segítséget, az egészségügyben dolgozóknak is igyekszik minél több támogatást biztosítani.
07:45
FEL