Kincsek őrzője – 150 éves az Erkel Ferenc Múzeum

2018. szeptember 11. 07:41 | Kovács Andrea

Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum címmel nyílt kiállítás szombaton délután az Almásy-kastély Látogatóközpontban.  A kuriózumokban bővelkedő tárlaton a látogatók megtekinthetik nemzeti ereklyénket, Erkel Ferenc ötvenéves karmesteri jubileuma alkalmából kapott aranykoszorúját is.

 

 

Erkel aranykoszorúja (fotó: Kovács Dénes)

 

Mogyoróssy János 1836-ban kezdte gyűjteni a 2000 kötetet meghaladó könyvtárát,  érem-, fegyver- és egyéb régiségekből álló, tízezer forintra becsült gyűjteményét, melyet egy 1868. szeptember 8-án írt adományozó okirattal , Gyula városára hagyott. Így alapították meg 150 évvel ezelőtt az Erkel Ferenc Múzeumot: mondta el Liska András az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője, majd hozzátette: Mogyoróssy János szándéka az volt, hogy minden apróságot összegyűjtsön, hiszen nem lehet tudni, hogy a későbbiekben egy apró kis információnak egy megmentett apró emléknek milyen jelentősége lesz.

 

Régészeti leletek (fotó: Kovács Dénes)

A tárlat szakmai vezetője kiemelte: a Kincsek őrzője című kiállítás megtervezésekor a legnagyobb hangsúlyt arra fektették, hogy olyan tárgyakat válasszanak, amelyek ténylegesen Mogyoróssy Jánoshoz köthetők. Ezek közül a legértékesebb darab az Erkel aranykoszorú. A tárlaton, a felbecsülhetetlen értékű nemzeti ereklyén túl, gepidakori aranyleletek, bronzkori sisakok is helyet kaptak, amelyek állandó kiállításokon soha nem szerepelnek.  Az időszaki tárlaton tudományos publikációkat, komoly szellemi háttérrel bíró információs anyagot is kiállítanak. Az Almásy kastély időszaki tárlata egy évig lesz látható Gyula városában.

 

További programok »

FEL