Bálteremmel bővül az Almásy-kastély

2018. június 6. 18:22 | Zsíros András

Többcélú közösségi térrel bővül a Gyulai Almásy-kastély, amely hamarosan több száz fős rendezvényeken is fogadhatja a vendégeket a már jelenleg is működő látogatóközpont eddig kihasználatlan épületszárnyában. A beruházáshoz a kormányzat önerő nélküli támogatást nyújtott.

Konferenciák, kiállítások, koncertek, színházi előadások, sőt akár lakodalmak megtartására is alkalmas lesz az egykori cselédszárny, aminek kialakítására az Almásy-kastély felújításakor nem volt lehetőség. A most még törmelékekkel teli, raktárnak használt óriási teret azonban hamarosan egybenyitják a kastéllyal. Béres István főépítész a tervekkel kapcsolatban elmondta, az épület egykori stílusát megtartva a legmodernebb igényeket is igyekeznek majd kielégíteni, így a megfelelő klimatizálás, az akadálymentesítés vagy a szoptató helyiség biztosítása mind része a beruházásnak.

A több mint 200 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet az igények hívták életre, amelyeket a kastély főépülete nem tett eddig lehetővé. A város polgármestere szerint ezzel egy újabb turisztikai attrakció jön létre. Görgényi Ernő elmondta, egy látványkonyhával felszerelt gasztrotörténeti bemutatótér is helyet kap majd itt, ahol a vendégek a tájra, illetve a kastély 19. századi mindennapjaira jellemző ételeket készíthetnek el szakértők segítségével.

A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a város tudatosan egymásra épülő fejlesztéseket valósított meg, amelyek bevételt termelő beruházások. Ebbe a sorba illeszkedik a cselédszárny kialakítása is, amelyre a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon keresztül biztosította a forrást. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a komplex turisztikai fejlesztések megvalósítására az országból harminc település pályázott, ebből ötöt támogattak. Az elnyert egymilliárd forintos összeghez az önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania.

Az épületen kívül annak környezete, a Szent Miklós park is megújul. A munkálatok nyár végén kezdődhetnek, és várhatóan jövő ősszel fejeződnek be.

 

 

További programok »

FEL