Húsvéti locsolkodás Balassis módra

2023. április 10. 14:53 | Fajó Attila

Az elmúlt hét barátságtalan időjárása után húsvét hétfőn végre kisütött a nap, de a Balassis lányok mégis vizes, átázott ruhát voltak kénytelenek viselni. A hagyományhű ünnepi locsolkodást, a táncegyüttes férfi tagjai végezték el, annak rendje s módja szerint.

A Balassi Táncegyüttes 35 fős felnőtt társulatának néptáncosai már feszülten készültek a pillanatra, mikor bukkan elő az első leányzó a házból, amelynek udvarán tíz legény csak arra várt, hogy egy vödör hideg vízzel kezeskedhessen a hervadhatatlanságáról. Szabad-e locsolni – hangzott fel a kérdés. De a feleletet már nem várta meg senki. 

– Mi nemcsak közösségi élménynek, csapatépítő foglalkozásnak fogjuk fel a húsvéti hagyományok felelevenítését. Sokkal hangsúlyosabb a népszokások tovább őrzése, életben tartása – mondta el Mlinár Péter művészeti vezető. 

Az idei évben ugyan személygépkocsival érkeztek a locsolók a lányokhoz, mivel a lovaskocsi „lerobbant”, így a kimúlt jószág emlékére is ittak a kínált pálinkából és ettek a házi sonkából a „munkában” megfáradt legények. 

Galéria

További programok »

FEL