Hogyan alakul a 2024-es pálinkaszezon?

12:50 | Fajó Attila

Februárban a szokatlan meleg, március-áprilisban pedig a fagyok nehezítették a gyümölcstermesztők dolgát. A 2024-es pálinkaszezon ennek ellenére idén is minőségi italokat ígér.

A magyar földön termett gyümölcsből készülő első számú hungarikum, a pálinka. Az idei év is sok viszontagságot tartogatott ezen a területen, ahogy azt a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának vezetője, Fabulya Attia is elmondta.

– Magyarországon nagyon érdekesen alakult a helyzet. Azt szoktuk mondani, hogy a gyümölcsfáknak kell egy 150-170 napos relaxációs állapot a gyümölcsérés után. Most ez már az év eleji szokatlan meleggel megszakadt, beindultak a nedvkeringési folyamatok és "feléberedtek" a gyümölcsösök. Aztán a márciusi-április fagyok csipkedtek, tizedelték a termésállomnyt, de mégis azt tudjuk elmondani, hogy kajsziból is volt megfelelő mennyiség idén hazánkban, így minőségi párlatok, pálinkák születhetnek – fogalmazott a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. munkatársa.

Júniusban a sok esőzés, júliusban pedig az extrém 40 fokos forróság sem könnyített a helyzeten. Ám még a szélsőséges időjárás ellenére is, kiváló pálinkák készülhettek hazánkban. Az értékesítés terén is változások érzékelhetők. A magán főzött párlatok és a kereskedelmi forgalomban lévő pálinkák közötti árérték arány különbséget a szakemberek szerint egy törvényi határozat alapján lehetne csökkenteni.  

További programok »

Friss hírek

Időnként feszegetni kell a határainkat – csabaiak a Balaton-átúszók között

Július 21-én 11 ezren teljesítették a 42. Lidl Balaton-átúszást meg-megélénkülő szél és hullámok közepette. 51 országból és több mint 1100 hazai településről érkeztek résztvevők – főként szabadidő-sportolók –, hogy kipróbálják magukat. Békéscsabáról is többen úsztak, közülük Bella-Fehér Emese, dr. Varga Franciska, Recski-Bunzel Lívia és dr. Hegyi Tibor számolt be röviden arról, hogy miért vágott bele, és hogy milyen is volt számára a Balaton-átúszás.
15:01
FEL