A magyar földön termett gyümölcsből készülő első számú hungarikum, a pálinka. Az idei év is sok viszontagságot tartogatott ezen a területen, ahogy azt a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának vezetője, Fabulya Attia is elmondta.
– Magyarországon nagyon érdekesen alakult a helyzet. Azt szoktuk mondani, hogy a gyümölcsfáknak kell egy 150-170 napos relaxációs állapot a gyümölcsérés után. Most ez már az év eleji szokatlan meleggel megszakadt, beindultak a nedvkeringési folyamatok és "feléberedtek" a gyümölcsösök. Aztán a márciusi-április fagyok csipkedtek, tizedelték a termésállomnyt, de mégis azt tudjuk elmondani, hogy kajsziból is volt megfelelő mennyiség idén hazánkban, így minőségi párlatok, pálinkák születhetnek – fogalmazott a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. munkatársa.
Júniusban a sok esőzés, júliusban pedig az extrém 40 fokos forróság sem könnyített a helyzeten. Ám még a szélsőséges időjárás ellenére is, kiváló pálinkák készülhettek hazánkban. Az értékesítés terén is változások érzékelhetők. A magán főzött párlatok és a kereskedelmi forgalomban lévő pálinkák közötti árérték arány különbséget a szakemberek szerint egy törvényi határozat alapján lehetne csökkenteni.