Hívd meg a papod egy sörre!

2016. szeptember 9. 08:19 | Zsíros András

Szeptember 9-én, pénteken világszerte megtartják a „Vidd el sörözni a papodat” napot. A kezdeményezés 2013-ban indult hódító útjára a The Catholic Gentleman amerikai blog ötlete nyomán.

Hisszük vagy sem, a papok is igazi emberek, akik ugyanúgy szeretnek társalogni egy pohár sör vagy bor mellett, mint bárki más. Nehéz és bonyolult munkájuk van, amiért gyakran nem kapnak köszönetet, úgyhogy megérdemlik, hogy meghívjuk őket egy korsó sörre vagy pohár borra – indokolta az ötlet a meghonosítását a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet blogja.

Nagy Zoltán, jaminai evangélikus lelkésztől megtudtuk, a kezdeményezésen felbuzdulva őt például már többen is meghívták. Hozzátette, ebben nem a sör a lényeg, hanem az, hogy megmutassák: az egyház ki tud lépni a templomfalak közül: „Teljesen kötetlen módon tudunk emberekkel találkozni, emberekkel beszélgetni. A kezdeményezésnek is ez volt a célja egyébként. Egy amerikai blogger indította el, akinek az volt a szándéka, hogy megmutassa azt, hogy a papok, lelkészek teljesen lazán, kötetlenül tudnak emberekkel találkozni, beszélgetni. Sőt szükségünk is van erre!”

A vendéglátó-egységek pedig kiváló helyszínt tudnak ehhez biztosítani. A Kupak Kézműves Sörház üzletvezetője szerint náluk máskor is jellemzőek a jó beszélgetések. „Mindenkit szeretettel várunk, ha meg szeretné hívni a saját lelkészét, papját. Ez nálunk teljesen elfogadott” – invitálta a vendégeket Pribojszki Bence.

Az evangélikus egyházban egyébként is nagy hagyománya van a sörözésnek. Saját sörfesztiváljuk is van, amit idén már harmadik alkalommal rendeznek meg. Kovács Áron evangélikus lelkész, a „Lutherfeszt” szervezője elmondta, már Lutherhez is kapcsolódik a sörfogyasztás, illetve az asztali beszélgetés hagyománya mint külön műfaj, ami így már egészen a reformáció korára visszavezethető. Hozzátette, az Evangélikus Sörfesztiválban elsősorban ezeknek a lelki tartalmaknak, a pohár melletti személyes beszélgetéseknek szeretnék helyet biztosítani.

A fesztivált októberben tartják meg Balatonszárszón, ahová a szervezők több mint háromszáz résztvevőt várnak.

FEL