Tartalmas napot töltöttek együtt a kelet-békési evangélikusok

2023. október 15. 11:05 | behir.hu

Harmadszor rendezték meg a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye egyházmegyei napját. A 2021-es gyulai és a tavalyi békéscsabai alkalom után idén október 14-én Medgyesegyházán gyűltek össze az egyházmegye hívei, hogy egy napot együtt töltsenek, erősödjenek hitben, bátorítsák egymást a szolgálatban.

Nagy Zoltán esperes nyitó áhítatában hangsúlyozta, hogy mindig Istenre hagyatkozhatunk, aki üdvözítőnk és segítőnk, de mindannyiunknak meg kell tennünk a gyülekezetünkben, környezetünkben azt, amire Isten elhívott, amire lehetőséget adott.

Ittzés András, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának alelnöke „Az ’elég jó’ tisztségviselő” címmel a jövő évben esedékes általános tisztújítás kapcsán tartott előadást. Ennek során az evangélikus egyházban a gyülekezeti lelkészeken és a püspökökön kívül minden tisztségviselőt hatéves ciklusra választanak. Így az egyházközségek szintjén a presbitériumokat, a nemlelkészi tisztségviselőket, az egyházmegyei szinten az espereseket és az egyházmegyei tisztségviselőket kell újraválasztani vagy újakat választani. „Elkötelezett, tisztségüket vállaló, új célokat megfogalmazni képes és jól kommunikáló tisztségviselőkre van szükség.” – mondta Ittzés András.

A medgyesegyházi és csanádapácai gyülekezetek vendégszeretetét élvezhette a Gyuláról, Mezőtúrról, Kondorosról, Csorvásról, Gerendásról, Békéscsabáról és Mezőberényből összegyűlt mintegy 150 egyháztag. A helyi – immár evangélikus – általános iskolában nemcsak ebéddel vendégeltek meg mindenkit, hanem a templomi előadás és beszélgetés ideje alatt a gyermekekkel Szigethyné Szenteczki Katalin iskolalelkész, valamint a konfirmandus korosztállyal Pápai Attila gyulai lelkész foglalkozott.

Délután egy pódiumbeszélgetés keretében szó esett arról, hogy minden egyházi szolgálatra Isten tesz alkalmassá bennünket. Személyes történeteket is meghallgatva a résztvevők betekintést nyerhettek abba, mit jelent lelkészként vagy laikusként szolgálatot vállalni az evangélikus egyházban. Szigethy Szilárd helyi lelkész záró áhítatával ért véget a nap, melyet sok közös ének gazdagított a zömmel lelkészekből felálló zenekar kíséretével. Isten áldását érezhették az együtt töltött idő alatt az evangélikus hívek, és erőt meríthettek mindennapi életükhöz, szolgálatukhoz.

 

Galéria

 

Forrás: Nagy Zoltán / Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye

További programok »

FEL