Heteken belül módosíthatja a közétkeztetési rendeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az elmúlt évek folyamatos egyeztetései után egy 25 pontos javaslatcsomagot készítettek a közétkeztető szervezetek érdekképviseleti szervezetei, szakmai szervezetei, ebből fogadhatnak el most tizenhármat.
A menzareform célja, hogy friss alapanyagokból készült, megfelelő technikával előállított, egészségesebb ételeket egyenek a gyerekek a közétkeztetésben. A megkérdezett iskolásoknak ízlik a menzán tálalt ebéd.
Az irány jó, viszont a 2015-ös kormányrendelet finomhangolásra szorul - hangsúlyozta Prohászka Béla. A országos tisztifőorvosi megbízott szerint az új rendelkezés értelmében például a bölcsődések a napi étkezéshez mindössze két gramm sót kaphatnak: - A jogalkotók nem vették nagyon figyelembe az alapanyagok sótartalmát, de az óvodás korcsoportnál kiemelhetnénk a tej kérdését is: 1,5 százalékos tejről, 2,8 százalakos tejre kell beállítani ahhoz, hogy egészségesen, táplálóan tudják fogyasztani a gyerekek.
A szakmai szerveztek által benyújtott javaslatcsomag egy részét elfogadta az EMMI. A kormany.hu oldalon Novák Katalin hangsúlyozta: ígéretüket betartva folyamatosan figyelték a visszajelzéseket a rendeletről, ennek lett az eredménye, hogy most bizonyos pontokon módosítják a jogszabályt. Valamint azt, hogy nem cél a só teljes elhagyása, az viszont igen, hogy az ízesítés mértéke az egészségügyi határérték alatt maradjon.
Az államtitkár a harmadik legfontosabb változásnak azt nevezte, hogy még tovább szigorítanák, minden korosztály esetében tiltanák a mesterséges édesítőszerek használatát.