– A Csabai Kolbászfesztiválon soha nem lesz olyan, hogy nem lesz ki gyúrjon. Folyamatosan van utánpótlás, ők vannak most itt, az első napon. Több mint 500 gyermek dolgozik ma, plusz a szülők, nagyszülők és nevelők, akik átadják a tudást – fogalmazott Hégely Balázs programigazgató.

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács a zsűri elnökeként érkezett a megmérettetésre. Beszédében gratulált a Hégely családnak a 28. Csabai Kolbászfesztivál megrendezéséhez.
– Példaértékű nap a mai. Remek hangulat van, és ezek a fiatalok tovább fogják vinni ezt a hagyományt. A kolbászkészítés sokezer éves, sumérokig visszanyúló hagyománya elveszne, ha nem adnánk át a fiataloknak – mondta a mesterszakács, majd kiemelte, hogy komoly pontrendszerben értékelik a gyúrókat.
A zsűri kiemelt szempontjai közé tartozik a higiénia, a megjelenés, az eszközhasználat, a technika és a fűszerezés. A fűszereket komolyan vizsgálja a bizottság, hiszen a csabai kolbásznak jellemző fűszerezése van, de vannak bátrak, akik változtatnak is.
– A csabai kolbászt nem kell újra gondolni, csupán jól kell elkészíteni – mondta Prohászka Béla.