Hét hónap alatt 36 kilót fogyott a rendészetis diák

2022. szeptember 21. 16:08 | Such Tamás

Arany Álmos Bendegúz közel egy év alatt 40 kilót fogyott – ebből az utóbbi hét hónap alatt 36-ot –, keményen edz, tanul, angolból sikeres felsőfokú írásbeli nyelvvizsgája van. Tanárai, mesterei, diáktársai követendő példaképnek tartják.

– Hetedikes koromban 112, nyolcadikban már 120 kilós voltam. Amikor tavaly felvettek a rendészeti szakra, gyorsan rájöttem, hogy ez így nem fog működni. Először saját testsúlyos edzésbe kezdtem, majd novemberben elmentem a Hato Judo és MMA SE egyik judoedzésére – meséli Arany Álmos Bendegúz.

 

Arany Álmos Bendegúz – Forrás: Arany Álmos Bendegúz

Réges régen… – Forrás: Arany Álmos Bendegúz

 

Bevallása szerint először nem esett neki jól, hogy folyamatosan esik és leszorítják, idővel azonban egyre jobban megszerette a japánok nemzeti sportját. Hamarosan nemcsak a társait, hanem a fölös kilókat is ledobálta. Elárulja, egy év alatt koplalás nélkül sikerült 40 kilótól megválnia; főleg a szénhidráttartalmú ételeket kerülte.

Kérdésemre, cikizték-e kiskorában, mert pufi volt?, azt  válaszolja, „Nem hagytam, ugyanis – és ezt nem nagyképűségből mondom – hamar tisztelet követelő emberré váltam. Dobogós helyezéseim voltak történelmi versenyeken ; az iskola mellett önerőből angoloztam – már megvan a felsőfokú írásbeli (C1). Hamarosan judoversenyeken is elindulok.”

(Álmos édesapja, Arany Attila szintén autodidakta módon képezte magát a zenében. És még a fogai is szépek.)

 

Arany Álmos Bendegúz és Tóth József – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Józsi bácsival – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Józsi bácsinak a judo tette rendbe a cukrát

 

Amikor nemrégiben Ungvári Miklós, a magyar férfi judo-válogatott szövetségi kapitánya Békéscsabára látogatott, többek között Álmost a 70 esztendős Tóth Józseffel fotóztam le.

Józsi bácsi szerint, ha nem cselgáncsozna tíz éve, már biztos, hogy már „vonszolná magát”. Ugyanis 2000-ben kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegsége van. Azt követően sokáig szimplán a gyógyszerekkel szabályozta a cukorszintjét. Majd bő 10 éve az egyik barátja hívására ellátogatott egy edzésre.

– Ha nem judóznék – mondja –, a keringésem minden bizonnyal rég összeomlott volna, mivel a diabétesz egy alattomos betegség, a rövidtávú szövődményei azonnali beavatkozást igényelnek.

 

Tóth József akcióban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Sport

Másodjára is megrendezték a Diáksport Napot a Vízműben

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai immár másodjára szervezett diáksport napot a megye székhelyhez tartozó kollégisták számára. A 8 városi kollégium csapata a tavalyi évhez hasonlóan 7 különböző sportágban száll szembe egymással.
17:20
FEL