Herczeg Tamás: Érdemes oltakozni, mert ez adhat biztonságot

2021. szeptember 8. 12:21 | Mikóczy Erika

Békés megyében egyelőre kevés új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak; elkezdődött az új tanév; visszafogottabban, de idén is lesz Gara; új szakirányokkal gazdagodott a felsőoktatás – minderről Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában Gyemendi Réka műsorvezető.

– Békés megyében, az utóbbi hetekben viszonylag kevés új megbetegedést regisztráltak. Ön szerint mire készülhetünk a következő időszakban?

– Egy hét alatt (a beszélgetésünk időpontjában) 25 Békés megyei polgár tesztje lett pozitív, ez valóban alacsony szám. Olyannyira, hogyha az országos összevetést nézzük, a legkevésbé fertőzött öt megye egyike vagyunk. Ugyanakkor augusztusban voltak olyan hetek, amikor 5 körül volt a heti megbetegedések száma. Ha így nézzük, a többszörösére nőttek a számok. A delta variáns nagyon fertőzőképes, súlyos megbetegedést okozhat, és a fiatalok körében is terjed. Európa több országában most újra záródnak az ajtók. Olaszországtól Anglián, és Franciaországon keresztül számos német tartományig újból olyan döntéseket hoztak, hogy a vendéglátó-ipari egységeket, szolgáltatásokat, tömegközlekedést csak azok vehetik igénybe, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek. Továbbra is fontos kiemelni: érdemes oltakozni, mert ez ad biztonságot. Aki beoltott, az is megfertőződhet, azonban nála a betegség lefolyása enyhébb, és így elkerülhető a tragédia, elkerülhető az egészségügy újbóli extrém terhelése. Békéscsabán a koronavírus örökítő-anyagának koncentrációja a szennyvízben most alacsony szintű és stagnál, de vannak megyék, ahol már emelkedés látszik. Nem vagyunk elszigetelve az ország és a világ többi tájékától, így valószínűleg nálunk is tapasztalható lesz majd egy növekedés az ősz folyamán. Vigyáznunk kell tehát magunkra, és az oltakozásnak nem szabad abbamaradnia!

 

 

– Elkezdődött a tanítás, és mivel a koronavírus sajnos még nem tűnt el az életünkből, sokan aggodalommal tekintenek az új tanévre. Mit gondol erről?

– A vírus nagyon is jelen van az életünkben, az adatok pedig azt mutatják, hogy a negyedik hullám már elérte Európát, és elért minket is. Ettől függetlenül, az átoltottságnak köszönhetően jelenléti oktatással kezdődött szeptemberben az oktatás. A pedagógusok mintegy 85 százaléka van beoltva, a 12-18 éves korosztálynak pedig kevesebb, mint fele, de bízunk abban, hogy a jelenléti oktatás a lehető legtovább fenn tud maradni. Nagyon nehéz volt a gyerekeknek digitális tanrend szerint tanulniuk, pláne a legkisebbeknek. Nagy feladat volt ezt menedzselniük a pedagógusoknak, de talán még nehezebb a szülőknek. Úgyhogy jó lenne elkerülni a digitális tanrend szerinti oktatást.

 

– A kormány ingyenes tankönyvet biztosít a diákoknak. Milyen egyéb segítséget vehetnek igénybe a családok?

– Körülbelül 1,2 millióra tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik ingyenes tankönyvellátásban részesülnek – ez mindenkire vonatkozik. Emellett a három és több gyermekes, valamint a rászoruló családok gyermekei a tanév során ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben részesülnek az intézményekben. Ezek állami juttatások, emellett beiskolázási támogatást adhatnak az önkormányzatok, valamint sok munkáltató részesíti iskolakezdési támogatásban gyermeket nevelő alkalmazottait. A tanévkezdés anyagilag nehéz a szülőknek, a családoknak, az állam és az önkormányzatok lehetőség szerint igyekeznek ezt a terhet ccsökkenteni. 

 

– Visszafogottabban ugyan, de a tervek szerint idén is megtartják a középiskolások legnagyobb közös rendezvényét, a Csabai Garabonciás Napokat. Az idei téma egyik ötletadója ön volt.

– Ezúttal a megszokotthoz képest egy héttel később, október 4-én indult majd a rendezvény a járványügyi szabályok betartása mellett. Most nem lesz például GarabonCity, mert ott nehéz lenne megteremteni azokat az egészségbiztonsági feltételeket, amelyek szükségesek, és nem lesznek tömegeket vonzó nagykoncertek. Fennáll a veszély, hogy októberben már erősebb lesz a fertőzés kockázata, ezért óvatosnak kell lenni. Megtartják viszont a diákpolgármester-választást, a kampányt, és bemutatkozási lehetőséget kapnak az iskolák. Fodor Józseffel, azaz Fodival, a Csabai Garabonciás Napok atyjával a közelmúltban konzultáltunk. Azt javasoltam, hogy legyen egy konkrét gyakorlati, a klímavédelemmel, a fásítással, a zöldprogramokkal kapcsolatos csapásiránya a Garának. Úgy néz ki tehát, hogy ez lesz idén a Csabai Garabonciás Napok fő mondanivalója, aminek kifejezetten örülök.

 

Két új szakiránnyal gazdagodott a felsőoktatás Békés megyében. Ez nagyon nagy lépés.

– A Szegedi Tudományegyetem szervezésében elindul a gépészmérnök-képzés, és az informatikusképzés Békéscsabán, levelező tagozaton. Ez azért fontos, mert nagyon sok éve halljuk a nagy cégek, valamint a kis- és középvállalkozások vezetőitől is, hogy ilyen típusú tudásra nagy szükségük van. És ne felejtsük el, hogy még mindig van lehetőség szakirányú továbbképzésekre jelentkezni. Az egyetem azért fontos, mert az érettségiző fiataljaink itthon is tovább tanulhatnak, a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem helyben tudhatja tartani a leendő értelmiségieket, tudományos műhelyként szolgál, és olyan tudást ad, amelyre a helyi cégeknek is nagy szükségük van.

 

További programok »

FEL