Herczeg Tamás: Az egyetlen kiút, hogy minél többen megkapják a védőoltást

2021. március 20. 16:13 | Mikóczy Erika

Többféle vakcina érhető el, egyre nő a beoltottak száma Magyarországon és Békés megyében is. A védettséget igazoló kártyát is egyre többen kapják kézhez. Többek között ezekről beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel Tóth Bianka műsorvezető.

– Az elmúlt napokban ön a választókerületének minden településén járt, részben az ünnep, részben a Közösség díj miatt. Hogyan zajlott mindez?

– Március 15-e alkalmával sajnos nem volt módunk arra, hogy együtt ünnepeljük a szabadságharc és forradalom hőseit, viszont a választókerület mindegyik településére elmentem és koszorúztam. Ezt egybekötöttem azzal, hogy a Közösség díjakat kiosszam. Februárban volt lehetőség szavazni arról, hogy az egyes településeken melyik az a civil szervezet, amelyről úgy gondolják, hogy azon a településen a legtöbbet tett a közösségért. Az előző esztendő a járvány miatt speciális volt, de annak dacára, hogy először írtam ki ezt a pályázatot, egészen sokan adták le a szavazatukat online vagy nyomtatott formában. Nagyon színes a paletta, több mint hetven szervezetre szavaztak a helyben lakók. A kerületemben levő tíz településen idősügyi szervezet, véradó közösség, lokálpatrióta csapat, környezetvédelemmel foglalkozó szervezet és sportegyesület is díjazott lett. Örülök annak, hogy ezzel kicsit sikerült a helyben élőket megmozgatni, illetve fölhívni a figyelmet arra, sok olyan közösség van, amelyre számíthatunk. Egy oklevelet, illetve a képviselői tiszteletdíjamból minden településen 60-60 ezer forint támogatást adtam azoknak a szervezeteknek, amelyek a legtöbb szavazatot kapták. 

 

– A koronavírus-járvány már egy éve jelen van Magyarországon is. Akkor még nem volt elérhető vakcina, most több fajta is elérhető. Hogyan áll jelenleg Magyarország?

– Látjuk, hogy jelenleg nő az új megbetegedések, az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztető-gépen lévők száma, és sajnálatosan emelkednek a halálozási mutatók is. Versenyfutás folyik az idővel. Magyarországon 5 különböző vakcina van, amellyel élhet az egészségügyi ellátórendszer, illetve élhetnek azok, akik regisztrálnak, és védőoltást szeretnének kapni. A mai napig (március 19.) 1,478 millióan kapták már meg legalább az első védőoltást. Míg nálunk mintegy 13-14%-os az átoltottság, az Európai Unióban ez az arány 8%. Málta után Magyarország az unió második legátoltottabb országa, tehát az átmeneti döccenők ellenére az oltási kampány jó ütemben halad. Békés megyében az oltási akciócsoportoknak, a háziorvosoknak és az oltópontoknak köszönhetően egyébként még az országos átlagot is egy picit meghaladja az átoltottság.

 

 

– Sokáig vártunk az oltásra, most, hogy többfajta is elérhetővé vált, vannak, akik bizonyos fajtákból nem kérnek. Önnek mi a véleménye erről?

Tapasztalataim szerint az utóbbi időben sokat változott az emberek véleménye. Néhány héttel ezelőtt a parlamentben és különböző vitaműsorokban is „kínai cuccnak” nevezte több ellenzéki vezető a kínai vakcinát. Bújtatott módon a kockázatokat helyezték előtérbe. Ma pedig már nemcsak az orvosok, virológusok, hanem a közéleti szereplők is arról beszélnek, hogy az a védőoltás a jó, amelyik bekerül a szervezetbe, amelyik már el tud kezdeni dolgozni, ki tudja fejteni a hatását. Más oltással szemben is felmerültek kételyek, de komoly egészségügyi szakemberek azt mondják, ha sok millió védőoltás beadása után tízes nagyságrendben mutatnak vérrögösödést, az valamilyen betegséggel összefüggésben lehet, és nem a védőoltás beadása az oka. Egyébként vérrögösödés miatt most is annyian kerülnek kórházba, mint amikor még nem volt védőoltás. Hetek óta mondjuk, hogy az egyetlen kiút ebből a mostani szörnyű helyzetből, ha minél többen megkapják a védőoltást. Én az orvosokra bízom, hogy mikor kerülök sorra – remélem, minél hamarabb – és hogy milyen védőoltást kapok majd. Eddig mintegy 3,3 millió ember regisztrált az oltásra, fele részben időskorúak. Tudjuk, hogy több mint 2,5 millió nyugdíjas van Magyarországon. Tehát most az időskorúakat, illetve a krónikus betegséggel küzdőket oltják elsősorban. Vannak olyan foglalkozási csoportok is, amelyek prioritást élveznek: az egészségügyben dolgozók, a szociális ágazatban dolgozók, rendvédelemben dolgozók. Folyamatosan, az ütemtervnek megfelelően zajlok az oltás, és reméljük, hogy a tavasz végére már jelentős átoltottság lesz Magyarországon.

 

– Az oltásokkal párhuzamosan márciusban már többen megkapták a védettséget igazoló kártyát. Mire jogosíthatja fel ez a kártya a tulajdonosát?

A kártyát egyrészt akkor postázzák ki, ha valaki a védőoltást megkapta, másrészt pedig azoknak is elküldik, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Szintén kaphat kártyát az, aki igazolni tudja, hogy antitestek vannak a szervezetében. Hogy a kártya mire jogosítja fel a tulajdonosát, arról még nem született kormányzati döntés. Mint ahogy arról sem, hogy az Európai Unióban az a kártya, amelynek a bevezetését tervezik, milyen jogosítványokat biztosít majd azoknak, akik be lesznek oltva, illetve védettek lesznek egy ideig a fertőzéstől. Azért mondom, hogy egy ideig, mert az elején járunk ennek a történetnek, nem lehet tudni, hogy a védőoltások mennyi ideig nyújtanak védettséget. Sok függ attól is, hogy milyen mutációi vannak, illetve lesznek a koronavírusnak. Egyre aggasztóbb hírek jönnek, már tudunk olyan mutációról is, amit egy egyszerű PCR-teszttel nem lehet beazonosítani. Sok minden nem tudható még a koronavírussal kapcsolatban. Elképzelhető tehát az is, hogy viszonylag rendszeresen ismételni kell majd ezeket az oltásokat.

 

– A kormány a jelenlegi helyzetben nemcsak a családokat, a fiatalokat, hanem a vállalkozásokat is igyekszik támogatni. A Széchenyi Programban egy újfajta segítség is elérhető.

Napirenden van, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentességben részesüljenek. Hozzáteszem, hogy nemcsak a személyi jövedelemadó alól mentesülnek, hanem ha vállalkozók, őstermelők, akkor is kedvezményben részesülnek majd. Ez egy roppant fontos döntés lesz, amit reményeink szerint ebben az esztendőben meghoz az Országgyűlés, hogy a jövő évtől kezdődően ez az adómentesség érvényes legyen. A Széchenyi Programban 1 és 10 millió forint között van az az összeg, amit a mikro- és kisvállalkozások szükség esetén felvehetnek kamatmentes kölcsönként, és csak három év után kell kezdeniük a törlesztést. Az ilyenkor szokásos költségek sincsenek ennél a hitelfelvételnél. Ez azt a célt szolgálja, hogyha most valamilyen likviditási problémája van egy cégnek, de egyébként életképes, amikor nincs vírushelyzet, akkor tudjon boldogulni rövid-, illetve középtávon is.

 

– A fejlesztésekkel összefüggésben pedig az oktatás is új lendületet kaphat a megyében. A Békéscsabai Szakképzési Centrum a légijármű-gyártáshoz kapcsolódó szakembereket kíván itt képezni. Miért jelentős lépés ez?

A Békéscsabai Szakképzési Centrum új képzési profilja roppant fontos tényező, hisz az ott képzett diákok később munkaerőként jelennek meg a munkaerőpiacon. A Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen is indít majd képzéseket. Ezek a képzések széles profilúak lesznek, illetve sokféle szintet lehet majd bekapcsolni: szóba jöhet a felnőttképzés, az alapképzés, a mesterképzés, a főiskolai, egyetemi szintű képzések. A technikumi végzettségre épülő továbbképzések, illetve informatikai típusú, tárgyú, valamint a mérnöki képzések is reméljük hamarosan elindulnak majd, részben a szakképzési centrum hallgatói állományára számítva, részben pedig a békéscsabai, Békés megyei fiatalok számára.

További programok »

FEL