„5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a gyermekesek visszakapják az szja-t”

2021. július 18. 11:43 | Mikóczy Erika

Emelkedtek az építőanyagárak; tervezik a mininálbér növelését; ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, jobb helyzetbe kerülhetnek a gyermeket nevelő családok; augusztustól elérhető lesz a harmadik oltás – egyebek mellett erről beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel Gyemendi Réka műsorvezető.

Óriásit emelkedtek az építőanyagárak az elmúlt időszakban. Milyen lépéseket lehet tenni ennek az orvoslására?

Rendkívüli mértékben megnőttek az építőanyagárak – ez nem megyei vagy hazai, hanem globális jelenség. Ezen a területen meglehetősen szűk a kormányzat mozgástere. A Gazdasági Versenyhivatal egyre intenzívebben ellenőrzi, milyen árakkal dolgoznak az építőanyag-kereskedők, hogy elkerülhető legyen az indokolatlanul nagy áremelés. A kormányzat pedig bizonyos adminisztratív eszközökkel korlátozza az építőanyagok külföldre történő kivitelét, ehhez uniós egyeztetések szükségesek. A döntés már megszületett és várhatóan október elejétől lép hatályba. Sokan azt mondják, hogy ez a törekvés nem lesz sikeres, hiszen egy piaci folyamatba próbál beleavatkozni az állam. Egyes vélemények szerint, ha Magyarország az építőanyagok tekintetében kiviteli tilalmat rendel el, akkor más országok Magyarországgal szemben szintén kiviteli tilalmat rendelnek el, ez pedig hiányt, a hiány további árnövekedést generálhat. Nehéz a helyzet, a kormánynak mindenesetre lépnie kellett, és ezt megtette.

 

– A miniszterelnök a múlt hónapban bejelentette, hogy jövőre közel 20 százalékos minimálbéremelést szeretnének. Mit tudhatunk erről?

– Jelenleg 167 ezer forint a minimálbér, a terv az, hogy a következő esztendő elejétől ez az összeg 200 ezer forint legyen. Csak a vállalati szférában közel 200 ezren vannak, akik jelenleg minimálbért keresnek, és rajtuk kívül is sokan minimálbérért dolgoznak, ez tehát számos munkavállalót érint. Néhány további juttatás összege is emelkedik jövőre a táppénztől kezdve a családvédelmi ellátásig, ami szintén nagyon fontos. Meg kell oldani azt is, hogy a keresetek ne csússzanak össze, ennek a kidolgozása még folyamatban van.

 

 

– A tervek szerint 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadóját a jövő év elején visszatérítik. Milyen feltételekkel?

Ez részben gazdaságpolitikai, részben pedig társadalompolitikai döntés. Amennyiben ebben az esztendőben az ország gazdasági növekedése eléri, meghaladja az 5,5%-ot, akkor a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó visszajár a gyermekeket nevelő szülőknek, azt a jövő év elején visszakapják. A számítások szerint ez 1,4 millió embert érint. A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzta meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy-egy ember visszakaphat.

 

– Döntés született arról, hogy kötelezővé teszik az egészségügyben dolgozók számára oltás felvételét, augusztustól pedig lehetővé teszik azt, hogy aki szeretné, felvegye a harmadik oltást is.

– Folyamatosan figyelem, a világ országaiban milyen kormányzati döntéseket hoznak azért, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma ne következzen be, vagy ha bekövetkezik, akkor ne legyen nagymértékű, ne betegedjenek meg sokan, és ne fogja vissza a gazdaságot. Egyre több ország dönt úgy, hogy bizonyos munkavállalói kör számára kötelezővé teszik a védőoltást, az egészségügy számos országban ilyen. Mostantól Magyarországon is csak az dolgozhat az egészségügyben, akit beoltanak. A lakosság számára a harmadik védőoltás felvételére pedig a még nagyobb biztonság, a hosszabban tartó és jelentősebb védettség elérése érdekében lesz lehetőség. Arról még nem született döntés, hogy milyen oltást kap majd az, aki ezt igényli: ugyanazt, amit korábban, vagy egy másik típusút – még folynak a kutatások e tekintetben is. 

 

– Sok a cukorbeteg az országban, Békés megyében is. A kormány szeretne segítséget nyújtani a cukorbeteg gyermeket nevelő családoknak. Hogyan?  

– Magyarországon 800 ezer és 1,2 millió közé tehető a cukorbetegek száma. Azért nem tudni pontosan, mert nem minden beteg fordul orvoshoz, nem mindenkit diagnosztizálnak. Sajnos a gyerekek között is egyre több a cukorbeteg. Már a múlt évben is születtek döntések, amelyek lehetővé teszik, hogy nagyon minimális térítés mellett jussanak olyan eszközökhöz a családok, amelyek a cukorbeteg gyermekek védelmét szolgálják. Újabb nagyon fontos döntés, hogy a cukorbeteg óvodások és iskolások teljesebb körű gondoskodásban részesüljenek. Lesznek olyan szakemberek az óvodákban, iskolákban, akik a cukorbeteg gyermekek gondozását végzik. Korábban bármennyire is kötelező volt minden gyermeket fogadni például az óvodákban, nem mindenütt tudták megoldani a különleges igényű gyermekek gondozását, reméljük, hogy a következő tanévtől ebben komoly változás lesz.

További programok »

FEL