Hégely Sándor: Átörökítjük a hagyományt – a diákgyúráson most is sokan lesznek

2023. október 18. 09:57 | Mikóczy Erika

Október 19-e és 22-e között 26. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált. A rendezvényről Hégely Sándor fesztiváligazgatóval beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– Ahogy tavaly és tavalyelőtt, idén is a CsabaParkban lesz a Csabai Kolbászfesztivál. A sportcsarnok és környéke után bejáratódott az új helyszín is?

Abszolút. Egyébként a pandémia is segített ebben. Tavalyelőtt volt az első olyan kolbászfesztivál, amelyet már a CsabaParkban rendeztünk meg. Ott még szinte próbafesztivált csináltunk. Az abban az időben volt, amikor még tesztet kellett hozni és bonyolult volt a belépés. Pár tízezren voltak talán a négy nap alatt. A tavalyi év volt az első olyan, amikor már kipróbálhattuk magunkat nagyban: mi van akkor, ha nagyprogramokkal, nyitott gyúróversennyel, újra diákgyúrásokkal és mindennel úgy készülünk, mint az azt megelőző időszakokban. Ez azt hozta magával, hogy volt két nap is, amikor sold out-ot kellett kiírni, már nem lehetett bejönni a fesztiválra, annyian voltak bent.

A hely nagyon szép, rendezett, járdák vannak mindenhol, jól lehet fesztivált tartani. Azért keressük még, hogy mi legyen, ha újra elérjük azokat a nézőszámokat, amelyeket 2020 előtt. Keressük, hogyan és hova tudjuk akkor beengedni a nézőket. Hogyan tudjuk úgy kialakítani a CsabaPark helyszínét, hogy az mindenkinek jó legyen. Év közben, de ilyenkor a fesztivál alatt is készülnek légifelvételek, ahol azt nézzük, hogy hol van még olyan pont, amire esetleg nem is gondolunk, de felülről látszik, hogy használható. Minden évben egy picit kijjebb toljuk a könyökünket.

Aki eljön, láthatja majd, hogy teljesen új helyszíneket alakítottunk ki. Sokkal tágasabb, szellősebb lesz a fesztivál. Tavaly hátul volt a vidámpark és a kistermelői kiállítás, az most átkerült a csarnokba. Ott még jobb körülmények között lehet a vásár, a kistermelői tér. Ez a helyi termelőknek, meg az ide érkező termelőknek egy nagy piac, nagyvásár. A hátsó tereket – ahol a Kolbászklub és a kolbászos sátor volt a megelőző évben –  megörökölte a Diszkótor – ahogy a gyerekeim tavaly elnevezték. Ott lesznek az esti bulik a DJ-k, meg a fiataloknak szóló programok, napközben pedig a mulatós zene. Napközben tehát szolidabb, este bulisabb, fiataloknak szóló programok lesznek ott. Próbáltuk, amennyire csak lehet, kihasználni a területeket, ezzel is biztonságosabbá, szelősebbé, nagyobbá tenni a fesztivált.

 

 

– Az elmúlt több mint két évtized alatt nagyon sokat változott a rendezvény. Az azonban folyamatosan látható, hogy minden generáció, a fiatalok is találhatnak a fesztiválon nekik szóló, jó programokat.

Küldetéstudat, hogy a fiatalokat megszólítsuk, ez elkezdődött már a Kolbászklubban is, ahol a gyerekeket, az iskolásokat tanítjuk kolbászt készíteni. Sok évvel ezelőtt elindultak a diákgyúrások, ma azok szinte már annyira népszerűek, mint a szombati felnőtt gyúrás. Így örökítődik át a hagyomány. Ha fenn akarjuk tartani az érdeklődést a kolbászfesztivál iránt, akkor nem lesz elég, hogy azt a generációt szólítjuk meg, amely mondjuk ’97-ben részt vett ezen a rendezvényen.

Jöttek olyan kezdeményezések, hogy tegyük a kolbászgyúrást „divatossá”. Lehet, hogy ez a szó nem illik egy kolbásztöltésre, de mégiscsak ezt használom, mert szerintem nagyon trendi a gyerekeknek kolbászt tölteni. Ugyanúgy készülnek rá, mint a felnőttek. Receptekkel, beöltözve érkeznek, és nagyon jó termékeket készítenek. A csütörtöki napon, amikor jönnek a kisiskolások, óvodások, az egy kicsit játék is, és itt vannak velük a szülők, nagyszülők, óvónők, pedagógusok, akik segítik őket. Aztán amikor felsősök, középiskolások, egyetemisták lesznek, újra és újra eljönnek. Ők lesznek azok, akik később majd a felnőtt csapatokban is gyúrnak a barátaikkal, vagy hazaérkeznek a fesztiválra akár külföldről is a kollégáikkal, és persze a gyerekeiknek továbbadják a kolbászkészítés tudományát…

A napokban elkezdtem keresgélni a telefonomban, és beugrott, hogy megnézem az 1997-es, első fesztivált. Találtam egy összefoglalót az akkori kolbászfesztiválról, amit nagyon érdekes volt olvasni. Elgondolkodtam, mi volt akkor és mi van most. Ami nagyon tetszett például, hogy volt egy díj, amit a legjobb sertéstartónak adtak. Volt olyan díj is, amelyet az vehetett át, aki a legszebb disznót tartotta, nevelte. Az is eszembe jutott, mennyi minden kell a jó kolbászhoz, kezdve attól, hogy mivel etetik a malacokat, disznókat, és milyen körülmények között tartják. És persze nemcsak hús kell a jó kolbászhoz, hanem jó fokhagyma és jó pirospaprika is.  Megfelelő arányban kell belerakni a köménymagot és a sót, aztán gondozni, füstölni kell és úgy lesz belőle jó termék. Lehet, hogy egy pár dolgot megpróbálok visszahozni a múltból.

 

– Térjünk rá a fellépőkre. Bár a Csabai Kolbászfesztivál egy gasztronómiai fesztivál, mégis a magyar zenei élet krémje lép itt fel. Ez idén is így lesz.

Igen, erre nagyon figyelünk, és sokat költünk is rá. Bár a kolbászfesztiválnak nem ez a lényege, de tudjuk, hogy sokaknak ez nagyon fontos, vasárnapra éppen ezért gyorsan elkapkodták a jegyeket. A fellépők persze szuperek: Halott Pénz, Dzsúdló, valamint Azahriah, aki most a legnagyobb sztár mondhatni Magyarországon, hisz háromszor tölti meg az Arénát. De itt lesz Boban Marković, akit már nem láttunk évek óta, de korábban mindig itt volt a fesztiválon. Jön a Neoton Família, ők ugyancsak már sokszor voltak nálunk. Rúzsa Magdi is koncertet ad, aki az egyik nagy kedvenc.

Látszik, hogy nagyon-nagyon széles ez a paletta, igyekszünk mindenkinek kedvezni, mindenkinek programot hozni. 26 évvel ezelőtt, ha jól emlékszem a Bibuczi zenekar volt és a helyiek, ettől valóban távolra kerültünk. Azonban úgy érezzük, hogy ezzel újabb és újabb közönséget tudunk úgy megszólítani, hogy részt vegyen a fesztiválon. Lehet, hogy valaki először csak egy koncert miatt jön ide, később viszont már kolbászt készíteni is, szállást foglalnak Csabán vagy a környéken, megnézik a várost, a térséget. Mi ebben hiszünk. Reggeltől estig kiszolgáljuk a turistákat, a fesztiválozókat, és ez láthatóan sikeres, az elővételes jegyeladásaink például soha nem látott méreteket öltenek.

Persze ebben benne van az, hogy ösztönözzük a közönséget – a tavalyi problémák miatt is – hogy vegyék meg előre a jegyüket. Ne csak este a koncertre gyere ide. Elfogadjuk, hogyha ezért jöttél, de nézd meg a kultúránkat, nézd meg azt, hogy mi mit csinálunk, nézd meg, hogyan töltjük a kolbászt. Nézd meg a zenéinket, a táncainkat. Nézd meg azt, hogy vasárnap bográcsban főzünk töltött káposztát.

A tavalyiból tanulva teljesen újraszabtuk a beléptetéseket. Szerintem nagyon sokat javítottunk rajta, modernizáltuk. Széthúztuk, újabb főbejáratot alakítottunk ki, hogy ne kerüljünk még egyszer abba a csapdába, hogy szinte már a kordonokat borogatták az emberek, mert ideértek, és szerettek volna bejönni. A szélmalomnál egy ugyanolyan nagy főbejáratot alakítottunk ki, mint az általános székelykapu főbejárata. Egyébként vannak még kisebb bejáratok is – idén könnyebb lesz a bejutás.

Mindenkinek azt mondom, hogy ne csak este jöjjön ki. Jöjjön délelőtt, érezze jól magát, igyon egy jó csabai pálinkát, egyen egy jó csabai kolbászt, kóstolja meg a cigánykát, barátkozzon, és este maradjon itt a koncertre. Mert így kap egy igazi ízelítőt ebből az egészből.

További programok »

Gazdaság

Kistermelői portékák az agroturizmus étele 2025 versenyben

Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.
2024. december 24. 06:15
FEL