Háromszáz év után újra szlovák telepesek lepték el Békéscsaba főterét

2018. július 7. 19:29 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Nemcsak Békéscsabáról és Békés megyéből, hanem az ország több részéről, sőt még határon túlról is érkeztek szlovák hagyományőrző csoportok arra a rendezvényre, amellyel Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepli a város. A program része volt egy látványos felvonulás is a Korzó térről a Szent István térre.

 

 

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A szombat délután a Korzó térről indultak útnak lovasszekereken a népviseletbe öltözött hagyományőrzők, akik első Felvidékről betelepült családok tiszteletére vonultak fel.

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A felvonulást a behir.hu közösségi oldalán élőben közvetítettük, azt a videót idekattintva tekinthetik meg.

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A szekéren és gyalog érkező hagyományőrzőket több száz fős tömeg kísérte a Szent István térre, akik ugyanoda érkeztek, ahova 300 éve őseik. Szlovák egyházi énekkel köszöntötték a városháza elé érkezőket a Békéscsaba újra telepítésének 300. évfordulójára szerveződött városi kórus tagjai, Kutyejné Ablonczy Katalin vezetésével.

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A főtéren összegyűlt érdeklődőknek és vendégeknek a városháza erkélyéről ismertették a város újra telepítésének rövid történetét. Majd Szarvas Péter polgármester és Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint a békéscsabai szlovák főkonzul, Igor Furdík és Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke megkoszorúzta a 25 évvel ezelőtt, Békéscsaba újratelepítésének 275. évfordulója alkalmából állított emlékkövet.

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

Ezt követően  ünnepélyes köszöntőt mondott a város polgármester a nagyszínpadon.

– A híd mely összekapcsolja a múltat a jelennel különleges szimbóluma lehet a mai ünnepnek, hiszen a Békéscsaba újratelepítésétől eltelt 300 év prosperáló időszak volt. Robbanásszerűen növekedett a lakosság, dinamikusan növekedett az iparosodás, és intenzív kereskedelmi fejlődését, valamint gyarapodás jellemezte a várost. 100 év alatt 7 házról 22 ezerre nőtt az itt élők száma, majd a következő 100 év leforgása alatt a fejlődés hatására Csaba elindult a városiasodás útján és éppen 100 éve 1918-ban várossá lett - emelte ki Szarvas Péter.

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A polgármester hozzátette: a város 19. polgármesterként büszke Békéscsaba tricentenáriumára és sokszínű három évszázadára. Mint mondta: elődeinktől megkaptunk mindent: legendát, hitet, nyelvet, a szülőföldhöz ragaszkodást ez a város mindannyiunk szívéhez közel áll. Békéscsabán a szlovák-magyar közös múlt együttélése évszázadok óta példaértékű. Szarvas Péter beszédében úgy fogalmazott: átérezzük a felelősséget tudjuk mi a kötelességünk - a szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett és amivé lesz és ezek a szálak nem szakadhatnak el soha.

Az ünnepélyes megnyitón Lászik Mihály, Igor Furdík és Hollerné Racskó Erzsébet is köszöntötte a megjelenteket. Ezzel elkezdődtek a város 300 éves újratelepítésének Szent István téri rendezvényei.

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A főtéren az érdeklődők a hagyományos népi mesterségekkel és gasztronómiával is megismerkedhetnek. Sőt a szerencsések Munkácsy Mihállyal és feleségével, valamint Stark Adolffal is szelfizhetnek.

 

Fotó: Varga Diána

Fotó: Varga Diána

 

A szombati gálaműsor több programját is élőben közvetítjük a 7.tv műsorán és a behir.hu közösségi oldalán. A Fővárosi Nagycirkusz Bizalom, egyensúly, alázat című előadása idekattintva elérhető. Szombat este az érdeklődők élő közvetítést láthatnak a "Mindenki, aki CSABAI" gálaest műsorából is, ahol békéscsabai kötődésű előadók lépnek színpadra, várhatóan 8 órától.

 

További programok »

FEL