Békéscsaba 300: Nagyszabású gálán tárultak ki az emlékév ajtói

2018. április 28. 19:03 | Varga Diána

Nagyszabású gálaműsorral kezdődött meg a Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából útnak indított egész éves programsorozat.

 

 

Egy Békéscsaba történetét bemutató filmmel vette kezdetét szombaton este a Jókai színházban az az ünnepség, amellyel útnak indult a békési megyeszékhely újratelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulója alkalmából létrehozott programsorozat.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az eseményen kiemelte: rendkívül fontosak a kerek évfordulók, egy város életében különösképpen. Mint mondta, az ilyen alkalmakon lehet igazán átélni az összetartozást. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a teljes éven át tartó rendezvénysorozat – 5 kiemelt rendezvénnyel, kísérőprogramokkal, előadásokkal, kiállításokkal – tanúbizonyságot tesz arról, hogy milyen értékes kulturális élet alakult ki az évek alatt Békéscsabán.

 

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy milyen eredményes időszakot tudhat maga mögött a város. Hangsúlyozta: ez alatt a három évszázad alatt kialakultak olyan értékek, mint a gasztronómia, a néphagyományok, a szokások, a színes kulturális élet, amelyekre büszkék lehetnek mind az elődök, mind a jelenleg itt élő polgárok. A polgármester kiemelte, hogy jelenleg is folyamatosan zajlanak a fejlesztések a városban, melyek stabil jövőt ígérnek a jelenlegi lakosoknak és a jövő nemzedékének is.

 

 

A gálát a 7.TV rögzítette, a teljes, közel két órás adást a lejátszást elindítva tekinthetik meg:

 

A beszédeket az „Ajtók kitárulnak” című előadás követte, amelyet először öt éve, a Csabagyöngye Kulturális Központ megnyitóján láthatott a közönség. Az összművészeti produkcióban olyan neves művészek működtek közre, mint a Fonogram- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Szalóki Ágnes, az Artisjus- és Prima-díjas népzenész, Szokolay „Dongó” Balázs, az Aldöld Quartet, a Calandrella Kamarakórus, a Berbécs Zenekar és a Belencéres Néptáncegyüttes. Az előadást Seregi Zoltán dirigálta, a szöveget Szente Béla írta, míg a zenét Gulyás Levente szerezte.

A gálára Tóth Péter zongoraművész is hazalátogatott az Egyesült Államokból, aki Bartók-, Kodály- és Liszt-darabokkal kápráztatta el a közönséget.

 

 

A megnyitó alkalmából a Munkácsy Mihály Múzeum rendhagyó kiállítással készült a teátrum aulájában, amelyen tíz emblematikus műtárgy mutatja be Békéscsaba történetének fontos elemeit. Ennek a tárlatnak a részeként tekinthették meg az érdeklődők a 40. Gyermekrajz Kiállítás díjazott alkotásaiból készült, A mi Békéscsabánk című kisfilmet is.

 

A Békéscsaba 300 ünnepségsorozat következő etapja május 19-én, a Csabai Piknik lesz, ahol három emblematikus civil szervezet, a Csabai Kolbászklub Egyesület, a Csabai Pálinka Klub és a Csabai Csípős Blues Klub gasztro-kulturális programmal várja az érdeklődőket a Gyulai úti Csabai Rendezvénypajtába.

 

Szendi Rita, Varga Diána

További programok »

FEL