Három új időszaki tárlattal várja látogatóit keddtől a Munkácsy Mihály Múzeum

2023. március 27. 18:35 | Hidvégi Dávid

Egy három hónapos böjt végéhez ért a békéscsabai kulturális élet, hiszen március 27-e hétfőtől újra nyithattak az intézmények. Az energiaválság következtében december végén az önkormányzat kénytelen volt bezárást elrendelni. A kényszerszünet alatt a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai dolgoztak a háttérben, két kiállítást frissítettek, illetve három időszaki tárlatot készítettek el a látogatóik számára, akik keddtől léphetnek be ismét az intézmény kapuján.

Hétfő délután egy zártkörű megnyitó ünnepséget tartott a Munkácsy Mihály Múzeum, ahol közreműködött a Balassi Közalapítvány Viharsarok Táncszínháza. A város kultúráért felelős alpolgármestere a beszédében elmondta: a 2022. november 4-ei közgyűlés január 1-jével a múzeum részleges bezárása mellett döntött az energiaválság okozta költségek csökkentése érdekében. Varga Tamás hozzátette: csupán a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás volt látogatható csütörtöktől vasárnapig.

– A munka azonban nem állt meg, a háttérben a muzeológusok folyamatosan dolgoztak az újranyitáson így keddtől néprajzi, történelmi és művészeti témákban láthatók tárlatok – fogalmazott.

 

 

Az intézmény igazgatója a kérdésünkre elmondta: a bezárás alatt elvégezték azokat a szakmai háttérmunkákat, amelyekre máskor kevesebb idő jut, így például leltároztak vagy digitalizáltak. Bácsmegi Gábor kiemelte: az intézmény három új időszaki tárlattal készült, keddtől a „Pesttől Aradig, eufóriából letargiába”, a Munkácsy fürdőzik és az Égi csillag tiszta fénye – Evangélikusok Énekeskönyve című kiállításokat tekinthetik meg a vendégek. 

– Ez a három kiállítás nemcsak a múzeum saját anyagából állt össze, hanem magángyűjtők kollekciójából is. Ezzel olyan leletegyüttessel gazdagodott a múzeum, amelyet eddig csak egy szűk kör látogathatott. Köszönjük a felajánlásokat – zárta gondolatait a múzeumigazgató, aki a megnyitó után exkluzív kurátori tárlatvezetésekre invitálta a jelenlévőket.

 

 

Az Égi csillag tiszta fénye – Evangélikusok Énekeskönyve című kiállítás a Tranoscius énekeskönyv köré épül, amit a laikusok általában Bibliának néznek. Ezt a betelepülő szlovákok hoztak magukkal, 1718-ban. A tárlat a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség Levéltárának jóvoltából egy korai, kézzel írott 1727-ből származó Tranoscius-szal bővült pénteken.

A Munkácsy Mihály Múzeum az 1848‒1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást hozott létre Pesttől Aradig, eufóriából letargiába, az 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik címmel. A tárlat anyaga részben a Munkácsy Mihály Múzeum saját gyűjteményéből származik, részben más intézményektől és magánszemélytől kölcsönzött darabokkal egészül ki.

A békéscsabai múzeum névadó mestere születésének 179. évfordulóján egy kiállítással tiszteleg a festő előtt, Munkácsy fürdőzik címmel. A tárlat a máig népszerű belga üdülőhelyen, Ostendében készült Munkácsy Mihály-alkotásokat állítja a középpontba, amelyekhez több szálon futó kultúrtörténeti vonalat kapcsol.

További programok »

Kultúra

Japán dallamok és öltözetek bemutatójával ért véget a Japán Napok

Nagy népszerűségnek örvendett a Békés Megyei Könyvtárba megszervezett Japán Napok utolsó napja. A délután folyamán az érdeklődők előadást hallhattak a japán kertkultúráról, a gésák életéről, majd megismerkedhettek hagyományos japán dallamokkal és hangszerekkel, valamint az ősi öltözetek egyikével is.
12:00
FEL