Az év utolsó napja a hálaadásé volt

2019. december 31. 17:14 | Hidvégi Dávid

Az egyházi világban nincs akkora jelentősége az év utolsó napjának, mint a karácsonynak – mondta Harangozó Imre. A néprajzkutató hozzátette, hogy a népi hagyományok ennek ellenére jelen vannak az életünkben.

A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a szilveszter a csabai szlovákságnál már december 31-én délután elkezdődik. Kiszely András kiemelte, hogy már háromszáz éve délután három órakor tartják az óévbúcsúztató istentiszteletüket. De nem csak ez az egy régi hagyomány kapcsolódik a szlováksághoz az év utolsó napján. 

– Ilyenkor a fiatalok felmentek a kistemplom erkélyére és onnan a tranosciuszból, vagyis az evangélikus szlovák énekes könyvünkből óévbúcsúztató dalokat énekeltek. Ezzel adták hírül az egész városnak és a világnak, hogy véget ért az óév és közeledik az új év, közeledik az újrakezdés, az új lehetőségek – fogalmazott Kiszely András.

Az utolsó napnak az egyházi évben nincs akkor hangsúlya, mint világi évben, így az sokkal visszafogottabb – tájékoztatott megkeresésünkre Harangozó Imre. A néprajzkutató hozzátette: a katolikus kalendárium szerint az esztendő első napja advent első vasárnapja.

– Ez a nap a hálaadásé, az Isten dicsőítésé, a köszöneté. A Te Deumot énekeljük és számot vetünk arról, hogy hányan haltak meg, születtek, mi más történt ebben az évben. Emlékszem rá, hogy gyermekkoromban, Újkígyóson még az egész falu elment a hálaadásra. Nagyapámék összeültek, az asztalon ott volt a hurka, a kolbász, a cigányka, a sültkrumpli és a finom almáskalács, majd a felnőttek egész éjszaka kártyáztak a barátaikkal. Másnap pedig mentek misére – részletezte a néprajzkutató.

Harangozó Imre kiemelte: Mária hónapja január, ilyenkor a katolikus hit szerint a szűzanya segítségét kérik az új esztendőre. Hozzátette, hogy az emberek a mai fogadkozásokkal szemben akkoriban vallási és erkölcsi tartalmú fogadalmakat tettek.

További programok »

Kultúra

„Miért félsz a naptól, baby? A naptól nem kell félni!”

Énekelte többször is a csabai Ifi Casino Blues Kocsmájában az S-Modell zenekar csodálatos, balkezes, raszta hajú gitárosa, Pribil György. A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt muzsikus sajnos nem domboríthat augusztus 22-én, a főtérre tervezett megabulin. Pedig be nagyon komálta a várost.
2020. augusztus 14. 18:13
FEL