Mindenszentekkor az üdvözültekre, halottak napján minden elhunytra emlékezünk

2019. november 1. 06:18 | Hidvégi Dávid

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket. November 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.

Minden évben november elsején, mindenszentekkor emlékezünk meg azokról, akik már üdvözöltek. A keresztény hit szerint halottak napján azokra az elhunytakra gondolunk, akik még nem nyerték el az üdvösséget, hiszen még a tisztító tűzben vannak. Szigeti Antal plébános elmondta: számukra a halál csak a földi élet végét jelenti.

– A halottak tisztelete minden kultúrában jelen van. Mi nem őrizzük a halottak emlékét, hanem úgy gondolunk rájuk, hogy a túlvilágon folytatják az életüket. Ez lényegében megkülönböztet bennünket azoktól, akik nem hisznek Istenben vagy az örökkévalóságban – fogalmazott a Békéscsaba Belvárosi Római Katolikus Plébánia plébánusa.

 

Galéria

 

Harangozó Imre az újkígyósi Népfőiskolán elmondta: régen az emberek fejében ott járt a boldog feltámadás reménye. A néprajzkutató hozzátette: amikor a sírok felett gyertyát gyújtunk, az a testet jelképezi, amely feláldozta magát a fény érdekében.

– Ellensúlyozni tudunk belső fénnyel, éppen ezért viszünk a sírokhoz gyertyát, amely önmagában is erős jelkép, hiszen Jézus Krisztus világosságának, megváltó művének jelképe. A sírra tett gyertyával azt kérjük az Istentől, hogy adjon nyugodalmat a híveknek és az örök világosság fényeskedjék nekik – mondta Harangozó Imre.

Mindenszentek napján a katolikusok szentmisét tartanak Békéscsabán, a Belvárosi Római Katolikus Plébánián 7, 10 és délután 17 órakor.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL