Harangozó Imre: A karácsony Krisztus születésének és a téli napforduló ünnepe

2019. december 24. 08:13 | Hidvégi Dávid

Krisztus az örök nap, aki közénk született, de a karácsony nem csak Jézus Krisztus születésének, hanem a téli napfordulónak az ünnepe is – mondta Harangozó Imre.

A néprajzkutató hangsúlyozta, hogy a kereszténységben Jézus Krisztus születésnapja nagyon ősi ünnep, melynek a pontos bibliai születése nem ismert, de közel kétezer évre visszavezethető. Harangozó Imre kiemelte, hogy a karácsony egyben a téli napforduló ünnepe is, valamint az egyházi év advent első vasárnapjával kezdődik, amely esztendő első nagy ünnepe.

– A téli napforduló megünneplése minden kultúra alapja, az emberiség, az egész rítus rendje erre az égi pályára, a napút pályájára íródik rá. Mi, keresztények mintegy ezernyolcszáz éve ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus születésnapját – fogalmazott a néprajzkutató.

 

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL