Harangozó Imre: A karácsony Krisztus születésének és a téli napforduló ünnepe

2019. december 24. 08:13 | Hidvégi Dávid

Krisztus az örök nap, aki közénk született, de a karácsony nem csak Jézus Krisztus születésének, hanem a téli napfordulónak az ünnepe is – mondta Harangozó Imre.

A néprajzkutató hangsúlyozta, hogy a kereszténységben Jézus Krisztus születésnapja nagyon ősi ünnep, melynek a pontos bibliai születése nem ismert, de közel kétezer évre visszavezethető. Harangozó Imre kiemelte, hogy a karácsony egyben a téli napforduló ünnepe is, valamint az egyházi év advent első vasárnapjával kezdődik, amely esztendő első nagy ünnepe.

– A téli napforduló megünneplése minden kultúra alapja, az emberiség, az egész rítus rendje erre az égi pályára, a napút pályájára íródik rá. Mi, keresztények mintegy ezernyolcszáz éve ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus születésnapját – fogalmazott a néprajzkutató.

 

További programok »

Kultúra

A Szeged Trombone Ensemble zenél a gyulai vár tövében

A Szegedi Harsonaegyüttes lesz a Térzene sorozat gyulai eseményeinek következő fellépője július 18-án 16 órától a Várkertben. Ez alkalommal egy másik koncert is lesz a térzene programban. A gyulai PowerBeat Ütőegyüttes 18 órától muzsikál majd ugyanott.
2020. július 13. 00:00
FEL