Hangfoglaló Békéscsabán – rengeteg hangszert próbálhatnak ki az érdeklődők

Hét városban öt-öt napon keresztül díjtalanul látogatható interaktív hangszerkiállítás, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várják a fiatalokat, és a zenélés iránt érdeklődőket a Csabagyöngye Kulturális Központban, egészen szombatig.

A Hangszert a kézbe programsorozatot a Hangfoglaló Program részeként indította el a Nemzeti Kulturális Alap. Az eredetileg nyolc  alapprogramból álló rendezvény idén bővült előadásokkal is.

– Próbálunk mindenkit rávezetni ezeken a foglalkozásokon, hogy észrevegyen a zenében olyan dolgokat, amiket egyébként nem figyelünk. Gyakran észre sem vesszük, hogy mit csinálnak egyes hangszerek, csak érezzük, hogy az egyik szám jobban tetszik valamitől – mondta el az egyik zenész, Huszár Endre.

A Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, Andrásik Remo megjegyezte:  rendkívül kevesen játszanak a hazánkban hangszeren, egyedül Bulgáriát tudta megelőzni Magyarország. Többek között ez is az oka annak, hogy minél több helyre szeretnék eljuttatni a hangszereket.

– Nyolc városban már jártunk és addig megyünk, amíg minden megyeszékhelyre el nem jutunk Magyarországon. Igazából a hangszert a kézben program nevében is benne van, hogy rengeteg hangszert, hangszercsoportot lehet kipróbálni meg lehet ismerkedni a hangszerekkel, illetve párhuzamosan a játéktérrel – fogalmazott Andrásik Remo.

– Az lenne a lényeg, hogy minden gyerek tudjon kipróbálni a hangszert. Tapasztalat, hogyha bemennek egy hangszerboltba nem merik elkérni a gitárt, nem ülnek oda a dobhoz, nincs is rá lehetőség rá. Pedig ahogy a sportszereket és a sportpályákat is ki kell próbálni, úgy a hangszereket is ahhoz, hogy meg tudják szeretni. Az lenne a jó, ha nem veszítenénk el senkit, aki tehetséges, de nem tud közel kerülni a hangszerekhez – fejtette ki a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program vezetője, Bajnai Zsolt.

A szabadidő hasznos eltöltése mellett nagyon sok más előnye is van a zene és a hangszerek megismerésének.

– Úgy vélem, hogy fontos a gyerekeket rászoktatni a zene szeretetére, a hangszerek megismerésére és a hangszerek szeretetére, mert az jótékony hatással van az egész életre. Tudjuk jól, hogy a zene szeretete, sőt a zene művelése növeli az intelligenciát és közösségformáló erő – tette hozzá Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter.

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban szombatig tekinthetők meg a hangszerek.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,