Hamarosan színpadon a Tóték a Békéscsabai Jókai Színházban

2022. október 12. 13:33 | Csiffáry Zsuzsanna

Örkény István klasszikusát, a Tótékat állítja színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata. A szerző születésének 110. jubileuma alkalmából Tege Antal rendező filmhíradóval, korabeli tudósításokkal világítja meg a tragikomédia történelmi hátterét. Stábunk a darab sajtónyilvános próbájára látogatott el.

A Junion Színházzal koprodukcióban színpadra állított mű középpontjában egy család áll. Tót Lajos tűzoltóparancsnok a vendéglátásból élő Mátraszentanna derék, törvénytisztelő polgára. Tiszteletre méltó családja, tiszta, rendes háza van, fia, Gyula, a fronton szolgál. A családban mindenki a legjobbat akarja Gyulának, ezért örülnek meg levelének, amelyben a fiatalember közli, hogy meghívta parancsnokát, Varró őrnagyot, töltse a családjánál kéthetes betegszabadságát.

Varró őrnagy mentális egészségét megtépázta a frontszolgálat. A család önként veti alá magát az őrnagy akaratának. Igyekeznek az ügy érdekében mindent megtenni, emberi méltóságukat is kockára téve.

A Jókai színházzal való közös munka előzményeiről Koleszár Bazil Péter, a Junion Színház színművésze, rendezője adott tájékoztatást.

– Gyakorlatilag folyamatosan dolgozok a Jókai színházzal , a kapcsolat adva volt, de közös előadás. eleddig még nem született. A pandémia idején merült fel a Tóték, amit Tege Antal említett meg. Már két éve húzódik ez a darab, de úgy néz ki, hogy pénteken bemutatjuk az első közös előadásunkat, melyet egy nyertes pályázat is segített létrehozni – fogalmazott a színművész. 

A darabot Tege Antal állítja színpadra.

– Egyrészről a fiú miatt tragikus a Tóték, másrészt attól, hogy az őrnagy mint elnyomó hatalom hogyan telepszik a családra, s azok hogyan hajtanak végre emberi mivoltukat megkérdőjelező feladatokat. Az önmagában tragikus, hogy mit meg nem tesznek fiukért. Mi nézőként már rég tudjuk, hogy Gyula halott, de ők még engedelmesen dobozolnak. Komolyan vettük az emberi méltóságot megtörő hatalom megjelenítését – és hogy azon nevetni is lehet. Nem harsányan, hanem fanyarul – fogalmazott a rendező.

A behir.hu stábjának azt is elárulta, hogy a propaganda hatását is szerette volna bemutatni.

– 1942-ben játszódik a darab, és abból a korból már vannak híradós felvételeink. Megmutatom azt, hogy mit is mondtak akkor az embereknek, hogy miért is van arra szükség, hogy kétszázezer ember kimenjen a Don-kanyarba és harcoljon. Illetve olyan felvételeink is vannak, néhány évtizeddel később, amelyben a hazatértek szólalnak meg, és mondják el a valódi történéseket és a harc értelmetlenségét. Szerintem nagyon sokat ad hozzá a darabhoz az, hogyha a tényleges hátteret is bemutatjuk a színpadon – tette hozzá Tege Antal.

A mentálisan sérült Varró őrnagyot Czitor Attila alakítja.

Varró őrnagy szerepében, Czitor Attila.

Czitor Attila Varró őrnagyként.

 

– Az orosz frontról érkezik haza vendégségbe ez a katona. Már formáltam meg hasonló karaktert, csak az az első világháborúban volt. Volt kihívás ebben a szerepben. Például az, hogy tisztelettel nyúljak akár Örkényhez, vagy akár Shakespeare-hez, el kellett felejtenem a korábbi megközelítéseket. Latinovits Zoltán és számos más remek színművész alakítását meg kellett fejtenem. Úgymond teljesen új alapokra kellett helyeznem a hangsúlyt, a mondanivalót. Kortárs alkotóként kellett számba vennünk Örkényt. – fogalmazott a békéscsabai színművész.

Fehér Tímea Tót feleségét, Mariskát játssza a történetben. Mint mondta, bár Tótné nagyon szereti a férjét, mégis mindent megtesz annak érdekében, hogy megfeleljen az őrnagynak.

Tót Lajos tűzoltóparancsnokot Katkó Ferenc, leányát, Ágikát Földesi Ágnes Villő alakítja. A további szerepekben Gerner Csaba, Koleszár Bazil Péter, Lénárt László, Balázsi Róbert, Lehoczki Orsolya és Szabó Zoltán tűnnek majd fel a színpadon.

További programok »

Kultúra

Tabán 30 – Megnyílt a népművészeti gyermek és ifjúsági rajzpályázat kiállítás

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Tabán Táncegyüttes, a jubileum alkalmából pedig egy egyhetes programsorozat indul. Az első, szombati állomáson kiállítás nyílik a “Tabán 30” elnevezésű rajzpályázatra érkezett alkotásokból, emellett a szervezők kézműves foglalkozásokra és táncházba is várják az érdeklődőket. Alábbi cikkünkben a meghirdetett rajzpályázat győzteseinek névsorát is közzétesszük.
12:08
FEL