Ha nem volt ötlet, mit süssenek vasárnapra, akkor jött a makrovencás haluska

2023. március 1. 18:07 | Csiffáry Zsuzsanna

Kedd délelőtt a Szlovák Kultúra Házában nagy sürgés-forgás fogadott. A Szlovák Senior Klub tagjai nagyüzemi haluska készítésébe csöppentem bele, ahol Kissné Obsuszt Mária mesélt az esemény apropójáról, illetve a makrovencás haluskáról.

Kissné Obsuszt Mária, a Szlovák Senior Klub vezetője munka közben beszélgetett velem arról, hogy miért is jelentős a csapatmunka a szervezet életében a közösségre és az egyénre nézve egyaránt. Őszintén meg kell mondanom, amilyen dinamikával, hozzáértéssel és örömmel készítették az asszonyok ezt a tésztát, az emberben szinte "fellángol" a tisztelet. Az ételhez természetesen emlékek is kapcsolódnak, amelyeknek egy részét velem is megosztotta a vezető. 

– Szeretünk együtt lenni, élvezzük egymás társaságát. A haluskát rendszeresen elkészítjük, mind a tészta összeállítását mind pedig a megfőzését illetően, nemcsak otthon hanem így csapatban is. Hogy miért is csináljuk, nem nagy titok. Otthonról hozzuk ezt az indíttatást, így mindennap főzünk, de számunkra ez nem kényszer, sokkal inkább szenvedély. Hétköznap előfordulhat az is, hogy sült szalonnát eszünk, de a hétvégi asztal főszereplője a húsleves, kacsa, csirke valamilyen körettel – fogalmazott.

 

Makrovencás haluska

– A tót szokásokról szeretnék annyit mondani, hogy mindig szombaton készítették el ezt a finomságot. Nálunk például a nagymamám, méghozzá elég gyakran. Mint oly sok mindent, ezt is a háziasszonyok leleményessége hozta világra. Amikor szombaton nem tudtak valamilyen süteményt kitalálni, akkor kiötlötték a makrovencás haluskát. Ez úgy készül, hogy egy adag tejhez tojást, cukrot adtak, s mintegy vaníliasodót főztek, amit ráöntöttek a hideg tésztára. Amikor az egész megdermedt, lehetett is szeletelni. Nagyon szerettük akkor is és most is, mi a gyerekeknek még egy kis reszelt csokoládéval bolondítjuk meg – idézte fel Kissné Obsuszt Mária. 

 

 

Miben különbözik a haluska a száraz tésztától?

A klub vezetője kiemelte, hogy nagyon sokan összekeverik a haluskát a száraz tésztával, ami nagy hiba. 

– A haluska lisztből, sóból és egy kis vízből áll, a száraz tészta nem ilyen összetételű, éppen ezért máshogy is fő meg. A haluskát 2-3 percig kell főzni, amikor megfőtt, feljön a víz tetejére, ekkor már szűrhető is.  A száraztésztát legalább 10 percig kell főzni, amit folyamatosan kell figyelnünk – tette hozzá. 

Mint mondta, a sokféleképpen ízesíthető klasszikus tót ételt a takarékosság miatt is kedvelték a háziasszonyok.

– Régen azt mondták, hogy a takarékosság miatt is remek étel a haluska. Ezt most nem mondhatjuk el, hiszen elég bemenni a boltba és látjuk mi mennyibe kerül. De azért míg egy kiló száraztészta 1600 forint, ugyanekkora mennyiségű haluskát 800 forintból ki lehet hozni – ismertette.

 

A haluska szárítható? 

– Lehet szárítani, nincs megtiltva, de hangsúlyoznom kell, nem érdemes. Hiszen ennek a tésztának az íze akkor az igazi, ha frissen elkészítjük és már főzzük is.

 

Haluska recept

A vízben a sót feloldják. A lisztet egy mélyebb tálba szórják. Kézzel lyukat mélyítenek a lisztben. Ebbe a lyukba törik a tojásokat és ide öntik a vizet is. A kigyúrt tésztából 4 egyforma cipót formáznak. A cipókat letakarva kb. 5 percig pihentetik. Lisztezett nyújtódeszkán vékony, kerek lapokká nyújtják.

A kerek lapot felsodorják a nyújtófára, majd éles késsel a nyújtófán a feltekert tésztát hosszában elvágják, Így kb. 5 centi széles, hosszú, egymásra fektetett tészta lapokat kapnak. Az egymáson fekvő lapokat éles késsel vékony csíkokra szeletelik.

A tésztát lobogó sós vízben kifőzik, majd hideg vízzel átöblítik. Tálba teszik, kevés olvasztott zsírral összekeverik, majd ízesítik.
Megmelegítve, ropogósra sütve még a frissen készültnél is finomabb.

Hozzávalók

- 6 db tojás

- 1 kg liszt 

- 1 kanál só

- 1-2 dl víz

 

Hogyan készül a brindza?

– Ezt is otthon készítették. Nem nagy őrdöngősség, hiszen ehhez kell egy kis tej, amit forrásig kell főzni, ezt lehet ízesíteni, majd a tartalmat kis kupába öntötték. Valaki ennek a tetejére tett még tormát vagy szőlőlevelet, hogy beindítsák az erjedési folyamatot és egyedi ízt adjanak a brindzának.

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL