A magyar demográfiai problémákra keresnek megoldást egy új könyvben

2020. szeptember 4. 16:59 | Csiffáry Zsuzsanna

Jövőnk a gyermek - Van valódi kiút a demográfiai katasztrófából – ezzel a címmel jelent meg az új szociológiai könyv, amely Magyarország népességcsökkenésével és az anyaság háttérbe kerülésével foglalkozik. A kiadvány egyik szerkesztője szerint felszínre kell hozni a demográfia egyik lélektani övezetét és megoldást kell találni rá.

A kiadvány célja az, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi demográfiai válságra. A felmérések azt mutatják, hogy Békés megyében egyre kevesebb gyermek születik, de komoly gondot jelent az elvándorlás is. A szervezők a települések döntéshozóit, polgármestereket, egyházi képviselőket és civil szervezeteket hívtak meg a könyvbemutatóra, akik hatással lehetnek az adott települések szemléletformálására.

A kötet teljes vertikumában górcső alá veszi a népességfogyást, vizsgálja gazdasági, társadalmi, szociológiai, lélektani, kulturális okait és összefüggéseit, kutatja a lehetséges következményeket, felvillantja a lélekszám fogyatkozásának módjait és eszközeit – jellemezte a kötetet Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott a Békéscsabán megtartott pénteki bemutatón.

Alapvetően befolyásolja a gyermekvállalási kedvünket a gondolkodásmódunk. Nagyon fontos a bő egy évvel ezelőtt elindított családvédelmi akcióterv, amelynek bő hét pontját 200.000 család vette igénybe – mondta a rendezvényen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

– Szeptember eleje a közösségépítésről szól Békés megyében, ezért is szervezzük már ötödik éve a Megyenapot, valamint ünnepi közgyűlést, kulturális, művészeti, tudományos eseményt. A Jövőnk a gyermek című könyv bemutatója is egy ilyen fontos esemény, amelyen a napjainkban felmerülő problémákra igyekszünk megoldásokat találni. Köszönöm ennek a bemutatónak a megszervezését és azt, hogy ennyien megjelentek az eseményen – fogalmazott Zalai Mihály a megyei közgyűlés elnöke. 

Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott, hogy fontos beszélni a megoldási lehetőségekről. Mint mondta, a magyar kormány sok döntést hozott ebben az ügyben. Ezeknek az egyik jellemzője, hogy sokan pénzügyi oldalról közelítik meg a gyermekvállalást, de mint mondta, ez nem csak erről szól.

A könyv egyik szerkesztője, Dr. Zseni Annamária pszichiáter úgy fogalmazott, hogy a demográfiának van egy olyan lélektani övezete, amit felszínre kell hozni, és megoldást kell találni rá.

– A magyar nemzet lelkületében, a tudattalanban két érzelem a meghatározó: a félelem és a fenyegetettség. Felmerül a kérdés, hogy mi kellene ahhoz, hogy az anyaság nagyobb teret kapjon? Két másik érzés az uralkodó a nők lelkében: a bizalom és a biztonság. Így ezek az érzések teljesen ellentétben állnak a félelemmel és a fenyegetettséggel – fejtette ki a pszichiáter, aki arról is beszélt, hogy ezeket az ellentéteket igyekeznek feloldani a könyvben. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL