Átadták a felújított csabaszabadi haranglábat

2023. július 1. 16:22 | Vincze Attila

Csabaszabadi önállóságának harmincadik évfordulója alkalmából átadták a község felújított haranglábát szombaton. Az eseményen felidézték a település különválása óta eltelt időszakot is.

A résztvevőket Csabaszabadi polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy az 1993-as Békéscsabáról való leválást követően fogalmazódott meg a helyiekben, hogy mivel a településnek nem volt önálló temploma, legalább saját harangja legyen. Szeverényi Attiláné kiemelte, hogy akkoriban az evangélikus egyház ajándékozta a falu számára a harangot, id. Szelekovszky László pedig elkészítette hozzá a faragott haranglábat. A település vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy a különválás harmincéves jubileuma alkalmából felújíttasa az alkotást.

 

 

– Az önkormányzat képviselő-testülete biztosította az önrészt a település költségvetésének terhére, viszont ez csak egy jelképes összeg volt, mert gyakorlatilag a munkálatokat végző Szelekovszky család csak az anyagköltséget kérte el – fogalmazott. 

Az eltelt 30 évről szóló képes prezentáció után beszédet mondott Békés vármegye főispánja. Dr. Takács Árpád hangsúlyozta, hogy megérdemli az ünneplést az a település, ahol kiváló férfiak és nők mindig tudtak alkalmazkodni, ahol minden időben, ha kellett megragadták az eke szarvát és új élet sarjadt a munkáik nyomán. 

 

 

– Természetesen az is ünnepelni való, hogy voltak és vannak olyan települési vezetők, van olyan polgármester, képviselő, helytörténész és számos motorja a községnek, akik látják, kitűzik és bejárják az utat és talán ez a legfontosabb remény a jövőre nézve – fejtette ki. 

A térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy a kilencvenes évek közepén a diplomamunkája miatt többször járt a településen, így első kézből kapott információkat a különválás utáni első időszakról. Herczeg Tamás megjegyezte, hogy akkoriban is sokan kiálltak a függetlenség mellett. 

 

 

– Nem nagyon indokolja a Békéscsabához tartozást szinte semmi, ellenben roppant nehéz önállóvá válni, kell hozzá, hogy az önállósodás és aztán az új impulzusok, ambíciók, új tervek, új vágyak megjelenhessenek – idézett korábbi írásából a képviselő. 

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke a rendezvényen arról beszélt, azt tapasztalja, hogy az itt élők fontosnak tartják a múltjukat, ami egy nagyon bölcs dolog, hiszen pontosan tudják, hogy a jövő csak ebből a múltból táplálkozhat. 

 

 

– Ez a település pontosan tudja, hogy honnan jött és ez azt is jelenti, hogy pontosan tudja, merre tart. Az itt élők 16 kilométerre Békéscsabától önálló identitással rendelkeztek, így amint arra lehetőség volt a '90-es években, eljött a történelmi pillanat, akkor az itt élés legjobb lehetőségének azt látták, hogy önálló településként folytassák – emelte ki.

Az esemény zárásaként Kutyej Pál evangélikus lelkész és Blősz Attila katolikus plébános megáldotta a felújított haranglábat, majd egy nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták az alkotást. 

 

További programok »

FEL