Gulyás: Ha 3 millió beoltott lesz, döntenek az újranyitás további lépéseiről

2021. április 8. 11:56 | Mikóczy Erika

Csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott tájékoztatót a kormányzati intézkedésekről.

A tegnapi kormányülésen az oltási programot értékelte először a kormány. Az esti adatok szerint 2,608 millió ember kapta már meg az első oltás és közel 1,1 millióan már a másodikat is.

A miniszter a kormányinfón elmondta: a kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntés, hogy az újraindítással kapcsolatos valamennyi lépés a beoltottak számától függ, a lezárásokkal ugyanis csak korlátozni lehet a vírus terjedését; az egyetlen fegyver vele szemben a vakcina.

– Az újraindítás első lépései 2,5 millió beoltotthoz kötődtek, ezek a lépések azonban érdemi enyhítést nem jelentettek, hiszen szigorításokkal is együtt jártak. Az üzletekben igyekeztünk az új szabályokkal a tömeget mérsékelni, 10 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat ott. A kijárási tilalom este 10-től lép érvénybe, ez részben a tavaszi időszak miatt volt indokolt, részben azért, hogy – a létszámkorlát miatt – tovább, este fél 10-ig tarthassanak nyitva az üzletek – mondta el Gulyás Gergely.

 

Április végére 4 millió fölött lehet a beoltottak száma

 

A miniszter beszélt arról, hogy amikor március 8-án a szigorításokat bevezették, még csak 1 millió ember kapta meg az első oltását, mára ez a szám a két és félszeresére nőtt. Kiemelte: reményeik szerint még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni a beoltottak számát.

– Mindenkinek köszönet, aki az oltásban közreműködik! Köszönet György István államtitkár úrnak, az oltási munkacsoport irányítójának, köszönet a háziorvosoknak, az oltásban közreműködő orvosoknak, ápolóknak, köszönet a kormányhivataloknak, és köszönet mindenkinek, aki regisztrál az oltásra – sorolta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy még kicsivel 4 millió alatt van a regisztráltak száma, aki még nem tette meg, mielőbb regisztráljon. 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy reményei szerint, ha minden jól megy, május végére, június elejére visszaállhat az élet nagyjából a régi kerékvágásba.

Ugyancsak egy kérdésre a miniszter azt is elmondta, hogy a sportrendezvényekre Magyarországon védettségi igazolvánnyal lehet majd kimenni, ez a júniusi futball-Eb mérkőzéseire is igaz. Úgy vélte, akkorra már akár 8 millió ember is be lehet majd oltva.

 

Április 19-én nyitnak az iskolák

 

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy a pedagógusok oltása is jól halad, 34 ezer pedagógus oltására már korábban sor került, a kampány keretében pedig a behívottak 85 százaléka, több mint 66 ezer pedagógus kapott oltást. Kiemelte, hogy az érdemi védettség már az első vakcina beadása után előáll.

Kérte a tanárokat, legyenek tekintettel a szülőkre, diákokra, április 19-én induljon újra a jelenléti oktatás. Mint mondta, bár az online oktatás is működőképes és jól szervezett volt, de a személyes jelenlét az oktatási-nevelési tevékenységet nagymértékben elősegíti.

– Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt majd, ha elérjük a 3 millió beoltottat. Úgy látjuk, hogy ez 5-6 napon belül lehetséges – tette hozzá a miniszter.

 

69 milliárd forint bértámogatást igényeltek eddig az érintettek

 

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy bár az üzleteknek és a szolgáltatásoknak a rendeletben meghatározott köre tegnap újranyithatott, ettől függetlenül a bértámogatás április hónapra megilleti őket, és természetesen azokat is, akik nem nyithattak ki.

Mint mondta, eddig összesen 69 milliárd forintnyi bértámogatást igényeltek az érintettek, ebből 66,5 milliárd forintot megítéltek a kormányhivatalok, és 66 milliárd forintot már ki is fizettek.

 

Döntés az Astra Zeneca vakcináról

 

– Tegnap az Európai Gyógyszerészeti Hatóság egyértelmű döntést hozott az Astra Zeneca vakcinával kapcsolatban, a döntés megfelel a magyar hatóság álláspontjának. Eszerint ez a vakcina is megbízható és védettséget biztosít. Az Egyesült Királyságban több mint 18 millió embert oltottak már be Astra Zenecával. A mi méréseink szerint is ezeknek az oltásoknak a hatékonysága és az általuk kiváltott védettség jelentős. Meg lehet bízni az oltásokban – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy minden oltás lényegesen biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Továbbra is arra kért tehát mindenki, hogy éljen az oltás lehetőségével, ne üljön fel az álhíreknek vagy üzleti érdekeket szolgáló híreknek.

Végül leszögezte: Magyarországon csak olyan oltást adnak be, ami megbízható, megvizsgált, és egyértelműen kifejti azt a hatást, ami védettséget biztosít.

 

Vállalkozás-újraindítási program

 

Szentkirályi Alexandra tájékoztatott a kormányinfón arról, hogy még idén tavasszal elindul a Magyar Falu program egy újabb pillére: a vállalkozás-újraindítási program.

– Ennek a legfontosabb célja az, hogy minél több munkahelyet meg lehessen őrizni vagy akár újakat lehessen létesíteni, és a legkisebb mikro-vállalkozásokat is segíteni lehessen – fogalmazott a szóvivő.

Első körben 25 milliárdos keretösszeg áll rendelkezésre, ezt kifejezetten az ötezer fő alatti településeken működő, 10 fő alatti vállalkozások vehetik igénybe. Ez vállalkozásonként 2-10 millió forintos vissza nem térítendő összeget jelenthet, 70 százalékos intenzitással (tehát minden 100 forintból 70 forintot áll a kormány). Ez a támogatás egyébként kombinálható a korábban bejelentett 10 millió forintos gyorskölcsönnel is.  

A támogatás feltétele az európai uniós követelmények miatt az, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezzen a vállalkozó.

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL