Gulyás Gergely: Fegyverszállításokban nem veszünk részt

2023. március 23. 10:43 | Mikóczy Erika

Kormányinfót tartott csütörtökön délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború volt.

A kormány tegnap csak röviden tárgyalt a legfontosabb aktuális kérdésekről, mert Orbán Viktornak délután az uniós csúcsra kellett utaznia Brüsszelbe. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében azt írta: az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül egymillió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát.

Gulyás Gergely szerint az elmúlt időszakban több olyan információ látott napvilágot, ami komoly aggodalomra ad okot.

– Nap, mint nap azt halljuk, hogy nem kell tűzszünet, folytatni kell a háborút, ezek nem az általunk kívánatosnak tartott békés megoldás felé mutatnak. A kormány továbbra is fenntartja az az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Fegyverszállításokban nem veszünk részt, ugyanakkor a tagállami védelmi képesség erősítésében igen – szögezte le Gulyás Gergely.

 

Magyarország is részt vesz a közös lőszerbeszerzésben

 

A miniszter kiemelte, hogy a NATO-ban érvényes szabályok szerint háborúba csak akkor bocsátkoznak, ha bármely tagállamot támadás éri, ilyenre az elmúlt két évtizedben nem volt példa. A szövetség részeként Magyarország teljesíti a kötelezettségeit, de csak védelmi céllal.

– Magyarország már az elsők között létrehozott egy olyan magas készültségű NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is részt vesznek magyar parancsnokság alatt. Az alakulat védelmi célokat szolgál – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter szerint helyes, hogy közben az Európai Unió is aktívabb lett katonai tekintetben. Jelen pillanatban egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak, ez csoportos megrendelés lenne egy hétéves időszakra. Magyarország ebben részt vesz, de külföldre továbbra sem kíván élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba, humanitárius támogatás viszont továbbra is nyújt Ukrajnának, Kárpátaljának.

 

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL