Gőgös Zoltán: a feldolgozóipar bővítése lehet a vidékfejlesztés alapja

A vidék megújítása érdekében vissza kell hozni a hagyományokat, és növelni kell a régi feldolgozóipari kapacitásokat piaci környezetben – véli a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese. Gőgös Zoltán szerint Békés megyének a húsfeldolgozásban van óriási lehetősége, amely a turizmus alapja is lehet a térségben. A politikus erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt Békéscsabán.

A Békésben élőknek is megfelelő egészségügyi ellátás, oktatás és megfelelő elérhetőség kell – hangsúlyozta az MSZP választókerületi elnöke a sajtótájékoztatón. Miklós Attila szerint az egyik legfontosabb az lenne, hogy felgyorsítsák az M44-es gyorsforgalmi út fejlesztését. A politikus szerint az egészségügy problémáit is meg kell oldani.

– Elengedhetetlen az egészségügy rendbetétele és átszervezése. Önálló egészségügyi minisztériumra van szükség, és arra, hogy a kórházak ne termeljék újra azt az adósságot, amit ma is – az állami konszolidáció ellenére – tolnak maguk előtt. El kell érnünk azt, hogy ne legyenek ilyen hosszú várólisták, és megfelelő ellátást kapjunk itt, Békés megyében is – emelte ki Miklós Attila, a Magyar Szocialista Párt Békés megye 1. számú választókerületi elnöke.

Az MSZP elnökhelyettese már arról beszélt, hogy az agrárium támogatása és átszervezése lehet a vidékfejlesztés alapja. Gőgös Zoltán arra is kitért, hogy növelni kell a térségben a feldolgozóipari kapacitásokat, ezzel Békés megyében is a falvakban lehet tartani a munkaerőt.

– Piaci körülmények között kell visszahozni a régi kistermelői integrációt, ebben pedig komoly szerepet szánunk az önkormányzatoknak. Arra törekszünk, hogy a helyben megtermelt jövedelem lehetőleg helyben maradjon, és ne osztalék formájában kerüljön ki egy-egy térségből. Számos tényezőt felülvizsgálunk a helyi termelők érdekében. A kamarai rendszert biztos, hogy átalakítjuk, nem lesz kötelező tagság – hangsúlyozta Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialist Párt elnökhelyettese.

A politikus szerint egyszerűsíteni kell az őstermelők piacra jutásának lehetőségeit. Hozzátette: szeretnék a megye déli fekvéséhez igazítani az energia-előállítást, és fokozni a napelem program intenzitását, ez ugyanis véleménye szerint plusz bevételi forrást jelenthetne a gazdálkodóknak.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,