Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán - 2021. december

2021. december 11. 08:27 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében Békéscsabán egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A projekt célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjainak erőteljesebb érvényesítése Békéscsabán a geotermikus hőhasznosítás rendszerének kiépítésével. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetőek, jelentős mennyiségű szénhidrogén energiahordozó elégetésétől, és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

 

A kivitelezés aktuális állása

Termelő kút területe, Nádas soron:

  • A Nádas sori BS-GT-1 kitermelő kút munkaterületén a termeltetés megkezdődött.

Visszasajtoló kút területe, Gyulai úton:

  • A Gyulai úti BCS-GV-1 visszasajtoló területen munkavégzés nem történik.
    BCS-GV-2 visszasajtoló kútnál kiépítés folyik öblítéssel és forgatással 1719,8 m-től 1281 m-ig. A beépítés 1281 m-től 1701 m-ig megtörtént. Előfúrás 12 ¼ fázisban 1719,8 m-től 1850 m-ig elkészült.
  • A táv-hővezetékhez tartozó munkálatok aktuális állása: a tervezett 16 egyedi fogyasztói hőközpontból 12 alhőközpontban (CsabaPark takarítószer tárolója, atlétikai öltöző, súlyemelőklub, CsabaPark látogatóközpont, teniszklub, gyermek étkeztetési igazgatás, vívócsarnok, CsabaPark rendezvényház, Előre székház, gyermekétkeztetés konyha, Előre pályafűtés) a belső munkálatok befejeződtek, a fogadó rész elkészült. A CsabaPark kolbászudvarban lévő munkaterületet a kivitelező átvette, a munka megkezdődött A további alhőközpontok a gépészeti szerelésének előkészítése folyamatban van, a gépészeti szerelési munkák és azok előkészítése az ütemterv szerint haladnak.

 

A beruházó Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. és a kivitelező is arra törekszik, hogy a fúrási telephely közvetlen közelében élők napjait, és Békéscsaba polgárainak békés életét a lehető legkevésbé zavarják a munkálatok, bár a 24 órában végzett fúrási műveletek bizonyos időszakokban nagyobb zajhatással járnak. A jogszabályi előírásokat betartva dolgoznak azon, hogy Békéscsaba városa a geotermikus hőhasznosítás területén is kiváló eredményeket érjen el.

A felelős kivitelező: Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a Rotaqua Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

 

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától: Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft., 5600 Békéscsaba, Szent István tér 10., bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu, +36-66/241-78.

További programok »

FEL