Jól halad a geotermikus rendszer kiépítése Békéscsabán

2022. április 27. 18:00 | Vincze Attila

A Modern Városok Program részeként mintegy 3,5 milliárd forintból épül geotermikus rendszer Békéscsabán. A projektben egyes önkormányzati tulajdonú intézmények, valamint a városi sportlétesítmények fűtését váltják ki a megújuló, zöld energiával.

Tavaly május óta folynak a munkálatok a Nádas sori termelő, valamint a Gyulai úti visszasajtoló kútnál Békéscsabán. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei zöld energiával fűthetőek majd, megkímélve a környezetet az üvegházhatású gázok kibocsátásától. A beruházás részleteiről szóló rendezvényen a kivitelezést végző cég, a Mecsekérc Zrt. projektvezetője, Takács István tartott szakmai előadást.

Békéscsaba alpolgármestere kiemelte, hogy évtizedek óta napirenden volt a város alatt található termálvíz hasznosítása, azonban a Modern Városok Programnak köszönhetően csak most lett meg rá a megfelelő anyagi forrás. Nagy Ferenc hangsúlyozta, hogy napjainkban az energiaellátás kérdése kulcsfontosságúvá vált, így e tekintetben a megyeszékhelynek is lépnie kellett.

– Békéscsaba jó ütemben kapaszkodott bele abba a gondolatsorba, ami a kormányzati döntéshozók esetében is megvolt. Ha ez a komplex energetikai program, és ezzel együtt a geotermikus rendszer hozza majd az eredményeket, akkor azt mondhatjuk, hogy jó munkát végeztünk – részletezte.

A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormányzat kiemelt céljai közé tartozik a klímavédelem és a fenntarthatóság. Herczeg Tamás szerint az ilyen és ehhez hasonló projektek segítségével sok energiát tud megspórolni a város.

– A geotermikus rendszer a sportcsarnoktól kezdve a vívócsarnokig, a Kórház utcai sportlétesítményektől a CsabaPark egyes létesítményeiig összesen 16 ingatlan fűtését segíti oly módon, hogy egészen jelentős megtakarítása lehet majd a városnak ezen közintézmények üzemeltetése során – magyarázta.

Az eseményen elhangzott, hogy jelenleg a kivitelező azokat a távhővezetékeket fekteti le, melyek a 16 alhőközpontba juttatják el a hőenergiát. A beruházás a tervek szerint 2023 második félévében készül majd el.

További programok »

FEL