Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán

2021. október 28. 10:26 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A projekt célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság szempontjainak erőteljesebb érvényesítése Békéscsaba városában a geotermikus hőhasznosítás rendszer kiépítésével. A geotermikus energia felhasználásával a város nagy hőigényű intézményei környezetbarát, zöld energiával lesznek fűthetők, jelentős mennyiségű szénhidrogén energiahordozó elégetésétől, és üvegházhatású gázok kibocsátásától kímélve meg mind a lokális, mind a globális környezetet.

 

A kivitelezés aktuális állása:

Termelő kút területe, Nádas soron:

  • A Nádas sori BCS-GT-1 kitermelő kút munkaterületén a termeltetés előkészítése folyamatban van. Az ideiglenes víztározóban felhalmozódott iszap elszállítása - az engedéllyel rendelkező átvevőhelyre – megtörtént.

Visszasajtoló kút területe, Gyulai úton:

  • A Gyulai úti BCS-GV-1 visszasajtoló területen a GV-1 számú visszasajtoló kút előfúrása 2.370 méternél, a kút becsövezése 2.050 méternél tart.
  • A távhővezetékhez tartozó munkálatok: 11 db alhőközpontban elkezdődtek (Csabapark takarítószer tároló, Atlétikai öltöző, Súlyemelőklub, Csabapark látogatóközpont., Teniszklub, Gyermek étkeztetési igazgatás, Vívócsarnok, Csabapark rendezvényház, Előre székház, Gyermek étkeztetés konyha, Előre pályafűtés)

 

A beruházó Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a projektet lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. és a Kivitelező is arra törekszik, hogy sem a fúrási telephely közvetlen közelében élők napjait, sem Békéscsaba polgárainak békés életét a lehető legkevésbé zavarják a munkálatok, bár tudjuk, hogy a 24 órában végzett fúrási műveletek bizonyos időszakokban nagyobb zajhatással járnak. A jogszabályi előírásokat betartva dolgozunk azon, hogy Békéscsaba városa a geotermikus hőhasznosítás területén is kiváló eredményeket érjen el!

 

A felelős kivitelező:                            

MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

További információ kérhető a projekt

lebonyolítójától:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

5600 Békéscsaba, Szent István tér 10.

bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

+36-66/241-781

További programok »

Önkormányzati hírek

Szarvas Péter: A következő ciklusban is Békéscsaba fejlődése a cél

Június 9-én lezajlott többek között a polgármester és a helyi önkormányzati képviselők választása. A névjegyzékben szereplő 46 772 választópolgár 56,69%-a, azaz 26 513 fő szavazott Békéscsabán. A voksolók 61,73%-a, azaz 16 951-en Szarvas Pétert választották polgármesternek, így októberben már a harmadik ciklusát kezdi polgármesterként. A városvezetőt az eredményekről és a további tervekről kérdeztük a 7.TV Aktuális című műsorában.
2024. június 23. 08:32
FEL