Fürjes József: az Alföldvíz Zrt. állami támogatása mérföldkő az ágazat számára

2020. december 30. 06:35 | Vincze Attila

Az Alföldvíz Zrt. állami támogatása nem csak egy egyszerű segítségnyújtás, hanem az egész víziközmű ágazat jövőjét is meghatározó lépés – jelentette ki a behir.hu kérdésére Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. A szervezet vezetője szerint nagy siker, hogy a mintegy 600 millió forintos plusz forrás a cég további működésén túl a bérek fejlesztését is lehetővé teszi.

Az Alföldvíz Zrt. 602 millió forintos támogatásáról szóló kormányzati döntés még a december 24-ei Magyar Közlönyben jelent meg. A víziközmű cég hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a többletforrással a vállalat helyzete stabilizálódik és októberig visszamenőleg 12 százalékos béremelést is kapnak a munkavállalók. Ráadásul egy január elsejétől hatályos törvénymódosítással jövőre 520 millió forinttal kevesebb adót kell majd fizetnie a cégnek.

Fürjes József, a VKDSZ elnöke a behir.hu megkeresésére értékelte az eseményeket. Elmondta, hogy hosszas egyeztetések árán jutottak el idáig, és a tárgyalásokon azt hangsúlyozták, hogy nagy szükség van arra, hogy az önkormányzati tulajdonú társaságok esetében is az állam megfelelő támogatást nyújtson, hasonlóan az állami tulajdonú regionális víziközmű társaságokhoz. Szerinte azzal, hogy a magyar állam közel 30 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben, a kormány megmutatta, hogy a vállalattal komoly stratégiai elképzelései vannak. A szervezet elnöke úgy fogalmazott, hogy a döntés egy komoly mérföldkőnek számít az ágazat számára.

- Ez az intézkedés nem csak egy egyszerű állami támogatásként fogható fel, hanem az egész ágazatra levetíthető és kimondhatjuk, hogy ezáltal a víziközmű szektor működési kilátásai sokkal egyértelműbbek lettek. 2019 júliusa óta tartottak a szakmai egyeztetések az Innovációs és Technológiai Minisztérium több tárcájával, illetve a Belügyminisztériummal, hogy a jövőben fenntartható legyen a víziközmű cégeknél a foglalkoztatás – hangsúlyozta.

Fürjes József kiemelte, hogy a tárgyalások során a fordulópontot az jelentette, hogy találtak egy olyan közéleti szereplőt - jelen esetben Herczeg Tamás, országgyűlési képviselőt -, aki nagyon komolyan vette az együttműködést. A szakszervezeti szövetség vezetője aláhúzta, hogy Herczeg Tamás közéleti, politikai szerepe egyfajta legitimációt adott az érdekképviseleti tevékenységük számára.

- Ő valójában egy történelmi feladatot vitt véghez, azáltal, hogy az Alföldvíz Zrt. megkapta ezt az állami támogatást, ettől az egész ágazatnak lett egy jövőképe. Magyarul, most már látjuk, hogy egységes szakmai irányítás mellett ez az ágazat honnan, hová tud eljutni – fogalmazott.

A VKDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet a jövőben is az egyeztetést tartja az egyedüli olyan stratégiának, amivel eredményeket lehet elérni. Nagy sikerként éli meg, hogy a karácsonyra már úgy mehetett el az Alföldvíz Zrt. 1200 munkavállalója, hogy maradnak a cégnél és bérfejlesztésben is részesülnek. Ebben az országos mellett a helyi szakszervezetnek is óriási szerepe volt – zárta gondolatait Fürjes József.

További programok »

FEL